Rechte nanodraden verklaard in drie minuten (video)

Engineers online - wo, 22/11/2017 - 15:41
Nanodraden zijn de bouwstenen van kwantumcomputers en dank zij Lucas Güniat zijn hun geheimen nu onthuld. Deze getalenteerde spreker besprak de resultaten van zijn doctoraalstudie over nanodraden in de wedstrijd ‘My thesis in 180 seconds' van de Zwitserse technische universiteit EPFL. Zijn passie voor zijn werk, in combinatie met de buitengewone microkristallen die zijn gebruikt om de minuscule draden te vervaardigen, leverde hem met unanieme stemmen een eerste plaats op.

Purmerend legt brug aan met composiet dek (video)

Engineers online - wo, 22/11/2017 - 12:16
De werkzaamheden aan de Wheermolenbrug in Purmerend zijn kortgeleden afgerond en is hiermee is de eerste brug in de stad met een duurzaam composieten verkeersdek een feit.

Studenten winnen prijs met metaalpoeder als energiedrager (video)

Engineers online - wo, 22/11/2017 - 10:09
Het Eindhovense studententeam Solid is een van de vijf winnaars van de NWO Open Mind competitie. Ze kregen 50.000 euro om hun power2metal onderzoek voort te zetten. Het team werkt aan een nieuw concept ‘metal fuels' waarbij metaalpoeders worden gebruikt als duurzame energiedrager zonder uitstoot.

Robot Atlas leert nieuwe kunstjes (video)

Engineers online - wo, 22/11/2017 - 09:20
Al diverse malen toonden wij op Engineersonline beelden van de vorderingen van de robots van Boston Dynamics. Robot Atlas heeft onlangs een nieuwe kunstje geleerd: hij ontpopt zich als een ware circusartiest.

Werkt brein-computer interface bij gewichtloosheid?

Engineers online - wo, 22/11/2017 - 00:13
Een computer aansturen met je hersenen, dat is mogelijk op aarde. Maar kan dat ook in de ruimte? Vier masterstudenten van de Radboud Universiteit en twee andere Nederlandse universiteiten gaan hersenexperimenten doen tijdens drie paraboolvluchten (waarbij gewichtloosheid wordt gecreëerd) in Bordeaux. Hiermee testen zij als een van de eersten een brain-computer interface in een gewichtloze situatie.

Zonnepark voorziet heel Sint Eustatius van elektriciteit

Engineers online - di, 21/11/2017 - 23:52
Op Sint Eustatius, een van de drie gemeenten van Caribisch Nederland, is sinds vorige week een zonnepark in gebruik dat overdag het hele eiland (3200 inwoners) van elektriciteit kan voorzien en voldoende stroom levert voor een deel van de nacht. Dankzij het park kan het gebruik van dieselgeneratoren, die tot voor kort alle elektriciteit leverden, met bijna de helft worden verminderd.

Topologische isolatoren: kijken is beïnvloeden

Engineers online - di, 21/11/2017 - 23:27
In 2016 werd de Nobelprijs toegekend voor de theorie van topologische materie. Topologische isolatoren zijn nieuwe materialen die bijzondere elektronische eigenschappen vertonen en daardoor legio potentiële toepassingen hebben. Natuurkundigen staan echter al tien jaar voor een raadsel: twee belangrijke methodes om deze materialen te onderzoeken, leiden tot heel verschillende uitkomsten. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, en hun collega's uit Frankrijk, Zwitserland en Duitsland, begrijpen nu waarom.

Innovatie in kunstonderzoek komt forensische opsporing te hulp

Engineers online - di, 21/11/2017 - 22:53
Een techniek die werd ontwikkeld om chemische elementen te detecteren in schilderijen en andere kunstvoorwerpen blijkt ook van belang voor forensisch onderzoek. Een onderzoeksteam van de Universiteit van Amsterdam (UvA), het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), de TU Delft en het Rijksmuseum laat zien hoe de techniek verborgen schotresten en biologische sporen aan het licht kan brengen.

Naaldloos prikje beste tech-idee van 2017 (video)

Engineers online - zo, 19/11/2017 - 17:56
Het idee van de Universiteit Twente om medicijnen te injecteren zonder dat daar naalden voor nodig zijn, is als beste tech-idee van 2017 uit de bus gekomen. Alleen al in de medische wereld worden jaarlijks meer dan 12 miljard naalden gebruikt. Maar naast de impact die de naaldjes hebben op mensen die er bang voor zijn, heeft het ook invloed op het milieu. De start-up Ink Beams ontwikkelde daarom een nieuwe methode: het naaldloos injecteren van medicijnen. Een initiatief dat het tijdschrift Kijk beloonde met de award ‘Beste tech-idee van 2017'.

Holst Centre maakt echt opvouwbare displays mogelijk

Engineers online - zo, 19/11/2017 - 17:13
Bij de aanschaf van smartphones, tablets en laptops moet altijd een compromis worden gezocht: wil je een groter display voor een betere beleving, of wil je een kleiner, handzamer toestel? Wat als dat zou kunnen samengaan? Displays ter grootte van een krantenpagina die je kunt opvouwen zodat je ze in je zak kunt steken? Onderzoekers van Holst Centre hebben een oplossing gevonden voor een belangrijke uitdaging bij het maken van dergelijke grote displays. Ze demonstreerden een nieuwe beschermende barrièrelaag voor organische elektronica, die kan worden opgevouwen en die verwerking bij hoge temperaturen mogelijk maakt.

Technologische industrie heeft 120 000 nieuwe mensen nodig

Engineers online - zo, 19/11/2017 - 16:25
De Nederlandse technologische industrie moet de komende 12 jaar 120 000 nieuwe mensen zien te werven om groeimotor te blijven van de Nederlandse economie. Het gaat dan voornamelijk om hoger opgeleid personeel. Dat blijkt uit een rapport van het ING Economisch Bureau.

Zwarte gaten - gevangen in ruimte en tijd

Engineers online - zo, 19/11/2017 - 15:55
Het heelal spreekt tot de verbeelding en zwarte gaten zijn een blijvende bron van fascinatie. Marcel Vonk, theoretisch natuurkundige aan het Institute of Physics, schreef een rijk geïllustreerd populairwetenschappelijk boek waarin hij dit natuurkundige fenomeen ontrafelt.

CWI en Prorail voorspellen incidenten op het spoor

Engineers online - zo, 19/11/2017 - 15:42
Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en Prorail gaan samen de incidentafhandeling op het Nederlandse spoor onderzoeken. Het onderzoek richt zich op het voorkomen en afhandelen van een breed scala van incidenten op het spoor, zoals spoorlopers, verstoringen in de infrastructuur en aanrijdingen.

Vlaamse zorgrobot werkt samen met zorgverleners (video)

Engineers online - zo, 19/11/2017 - 15:31
Imec staat mee aan de wieg van de eerste zorgrobot die gericht en persoonlijk kan samenwerken met rusthuisbewoners. De zorgrobot werd gedemonstreerd bij de presentatie van de resultaten van het imec.icon-project Wonder, een samenwerking tussen Imec, de bedrijven Zora Robotics en Xetal en de woonzorgcentra WZC De Vijvers en WZC Weverbos.

Tranen brengen minirobots in beweging (video)

Engineers online - zo, 19/11/2017 - 15:07
Draai je glas wijn even rond en de ‘tranen' die langzaam naar beneden lopen geven een indicatie van de hoeveelheid alcohol in je wijn, zo weten wijnliefhebbers. Dit fenomeen, het Marangoni-effect, is nu ingezet om minirobots in beweging te brengen volgens een onderzoek in Langmuir, een uitgave van de American Chemical Society.

China koploper met duurzame energie

Engineers online - zo, 19/11/2017 - 14:54
Zonne-energie neemt een koppositie in als het gaat om nieuwe energiebronnen voor de komende decennia. Volgens het International Energy Agency (IEA) is dat vooral te danken aan China en India.

Kosmisch recept voor elementen lijkt universeel

Engineers online - zo, 19/11/2017 - 14:11
Hoe zijn alle elementen precies ontstaan in het heelal? Onderzoek daarnaar springt vooruit dankzij nieuwe telescopen en betere modellen voor analyse van de waarnemingen. Leerden we nog kortgeleden dat er aardmassa's goud ontstaan als neutronensterren botsen, ook van andere elementen wordt steeds duidelijker bij welke gebeurtenissen in het heelal ze ontstaan. Zo lijken in het Perseus-cluster de elementen calcium, ijzer en nikkel volgens dezelfde receptuur te zijn gemaakt als in onze eigen Melkweg. Dat schrijft het wetenschappelijke team van de Japanse Hitomi-telescoop deze maand in Nature. Onder de onderzoekers is ook een groep wetenschappers van ruimte-onderzoeksinstituut SRON.

'Robutt' imiteert menselijk zitvlak in duurzaamheidstests voor stoelen (video)

Engineers online - do, 16/11/2017 - 00:47
Ford beschikt sinds kort over een robot die specifiek is bedoeld om het zitvlak te simuleren van bestuurders en passagiers die in- en uitstappen. Ingenieurs hebben aan de hand van drukpunten een 'zitpatroon' vastgesteld. Op basis van deze gegevens kunnen zij met de zitvlakrobot ‘Robutt' de meest voorkomende bewegingen imiteren en zo materialen op slijtage testen.

Crowdfunding voor knuffelbare slaaprobot (video)

Engineers online - do, 16/11/2017 - 00:41
De Delftse startup Somnox is een crowdfundingscampagne begonnen om een knuffelbare slaaprobot, bedoeld om mensen een betere nachtrust te bieden, op de markt te kunnen brengen.

Europees Parlement: rijhulpsystemen verplicht in nieuwe auto's (video)

Engineers online - do, 16/11/2017 - 00:15
Alle nieuwe auto's moeten worden uitgerust met rijhulpsystemen die in staat zijn om voetgangers te detecteren, automatisch te remmen of de snelheid aan te passen, zeggen de leden. Van het Europees Parlement.

Pagina's