Over Stoomonline

Het handboek ‘Stoom’ heeft als ondertitel ‘De theorie en de praktijk’meegekregen, en wel om het feit dat het een niet zonder het andere kan. Om de praktijk toe te kunnen passen zal je van de theorie op de hoogte moeten zijn. Toch heeft de vakredactie besloten om de theorie tot een minimum te beperken en
het accent vooral op de praktische toepasbaarheid te leggen. Zodat een operator niet alleen weet wat hij moet doen, maar ook waarom hij dat moet doen.

 

Aangezien op bijna alle terreinen van de stoomopwekking voortdurend nieuwe mogelijkheden, technieken en toepassingen ontstaan, willen we die ook zo goed mogelijk op de voet volgen. Ook het feit van de eenwording van Europa zal een harmonisering van de wetten, en dus ook van de stoomwet, tot gevolg hebben, en ook hieraan zal van tijd tot tijd aandacht worden besteed. De inhoud is dus opgebouwd uit theorie, praktijk en regelgeving.

 

Over de theorie kunnen we hier kort zijn. Alleen daar waar absoluut nodig zullen we de theorie behandelen, met altijd de praktische toepassing hiervan als voornaamste uitgangspunt. De wetgeving wordt ons opgelegd en daar kunnen we eenvoudig niet omheen. Voor het veilig bedrijven van de stoomopwekking zullen we ons aan die wetten moeten houden en er ook van op de hoogte moeten zijn.

 

Het grootste deel van het handboek zal echter gevuld worden met de praktijk van de stoomopwekking. De praktijk wil zeggen onder meer ketelconstructies, waterbehandeling, afdichtingen, brandstoffen, branders, beveiligingen, regelingen en metingen, allemaal aspecten die sterk in de belangstelling staan en waarin vele nieuwe gezichtspunten tot uiting komen. Zo zal bijvoorbeeld in het hoofdstuk ‘branders’ voldoende ruimte worden ingeruimd voor afvalstoffenbranders en bijstookbranders.

 

Natuurlijk komen alle in Nederland in gebruikzijnde keteltypen aan de orde, met inbegrip van keteltoebehoren en appendages. Maar ook de leidingsystemen worden uitgebreid onder de loupe genomen.
Een apart deel vormen de hoofdstukken die handelen over onderhoud en bediening, de meet- en rekenmethodieken en het opheffen van storingen.

 

Uiteindelijk zal het handboek ‘Stoom’ een standaardwerk op dit gebied vormen.

Over Stoomonline
  • 271 hoofdstukken
  • Sinds 1973
  • Duizenden pagina's
  • 4 supplementen per jaar
  • 150 pagina's per supplement
  • 9 gedigitaliseerde ringbanden
  • 17 auteurs
Direct abonneren?

Direct online afsluiten en toegang

 

Heeft u vragen?

Neem contact op met onze klantenservice

Telefoon: 0570 - 504 325

Email: klantenservice@mybusinessmedia.nl