Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 19 min 7 sec geleden

Nieuwe scanmethode keert objecten razendsnel binnenstebuiten

11 uur 22 min geleden
Live meekijken met een CT-scan in plaats van achteraf de beelden pas te analyseren. Als het aan de Leidse wiskundige Jan-Willem Buurlage ligt, is dat binnenkort realiteit. Hij ontwikkelt methodes om de algoritmes achter 3D-scans sneller te maken. Best een uitdaging: “Net als wiskundigen zijn computers beter in nadenken dan in communiceren.”

SRON stuurt detector-array naar Arizona voor interstellaire ballonmissie

di, 30/06/2020 - 15:43
De eerste detector-array voor Nasa's Gusto-missie heeft zijn pre-shipment review doorstaan en wordt nu naar de Universiteit van Arizona verzonden voor integratie in de ballontelescoop. SRON ontwikkelt samen met TU Delft de drie 8-pixel-arrays voor de frequenties 4,7, 1,9 en ,.4 terahertz. Ze hebben nu de array voltooid voor het 4,7 terahertzkanaal—het lastigste onderdeel. Ballonmissie Gusto gaat de emissies meten van materiaal tussen de sterren; het interstellaire medium.

Wereldkampioen Green Team Twente onthult één van de efficiëntste waterstofauto’s ter wereld (video)

di, 30/06/2020 - 15:16
Green Team Twente heeft zijn waterstofauto Aurora 3 gepresenteerd. De wereldkampioenen bouwden ook dit jaar weer één van de zuinigste auto’s ter wereld.

Kabinet leent 20 miljoen euro aan Eindhovens fotonicabedrijf Smart Photonics

di, 30/06/2020 - 14:15
Het kabinet leent 20 miljoen euro aan de Eindhovense fotonica scale-up Smart Photonics. De bijdrage is onderdeel van een financieringsronde van 35 miljoen euro.

Holst krijgt geld voor demonstratielijn vaste-stofbatterijen (video)

di, 30/06/2020 - 13:56
De provincie Noord-Brabant, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en TNO investeren in een demonstratielijn voor de nieuwe 3D vaste stof lithium-ion batterij van Holst Centre. Men wil tot een prototype komen waarmee kan worden aangetoond dat de technologie werkt en geschikt is voor massaproductie.

Beter knijpen

do, 25/06/2020 - 13:18
‘Knijpen’ wordt in de natuurkunde gebruikt om de resolutie van meetinstrumenten te verbeteren. Hiermee kan storende ruis worden onderdrukt, zodat kleinere signalen preciezer kunnen worden gedetecteerd. Aan de universiteit van Konstanz is nu aangetoond hoe een geknepen toestand veel eenvoudiger kan worden gemeten dan met de bestaande methoden. Bovendien maakt de nieuwe methode het mogelijk om de toestanden te onderzoeken in systemen waar dergelijke metingen voorheen niet mogelijk waren.

Veiligheidsnorm voor beweegbare bruggen ter commentaar

do, 25/06/2020 - 13:09
De Nederlandse norm voor beweegbare bruggen, NEN 6787 uit 2003, is herzien. De nieuwe versie staat ter commentaar op de website. Commentaar kan worden ingediend tot 20 september 2020.

De weg inspecteren met panoramafoto’s, puntenwolken en een algoritme

do, 25/06/2020 - 12:59
Arcadis en data-analist Cyclomedia starten met digitale weginspecties. Het inspecteren wordt volledig geautomatiseerd, dankzij hoge resolutie 360° panoramafoto’s, Lidar puntenwolken en een algoritme.

Veel energie te besparen bij CO2-afvang

do, 25/06/2020 - 12:43
Een onderzoeksgroep aan de Nagoya University heeft een technologie ontwikkeld die de energie die wordt gebruikt om koolstofdioxide (CO2) op te vangen uit faciliteiten zoals thermische centrales drastisch kan besparen. Tot nu toe vraagt dit een aanzienlijke hoeveelheid energie (3 tot 4 GJ / ton-CO2) of temperaturen van meer dan 100 °C.

Deep drone acrobatiek (video)

do, 25/06/2020 - 10:55
Een aan de Universiteit van Zürich ontwikkeld navigatiealgoritme stelt drones in staat uitdagende acrobatische manoeuvres te leren. Autonome quadcopters kunnen met simulaties worden getraind om hun snelheid, behendigheid en efficiëntie te vergroten, wat de conventionele zoek- en reddingsoperaties ten goede komt.

Zonnig Coronanieuws: grotere opbrengst zonnepanelen door schone lucht

do, 25/06/2020 - 09:17
Een onverwachte uitkomst van de Covid-19-pandemie is een vermindering van de luchtverontreiniging. In sommige steden in China lagen de sterftecijfers gedurende de lock-down zelfs lager dan ervoor: wetenschappers concludeerden dat de luchtverontreiniging meer slachtoffers maakt dan het virus. Ook zijn er metingen gedaan in Delhi. Daar heeft de schonere lucht ertoe geleid dat meer zonlicht zonnepanelen bereikt, wat resulteert in een hogere productie van schone energie.

Droogte: ESA’s SMOS satelliet monitort Europa, Nederlands bedrijf maakt kaarten (video)

wo, 24/06/2020 - 13:13
Na meer dan een decennium in een baan om de aarde, heeft Esa's Earth Explorer-satelliet SMOS niet alleen zijn geplande levensduur overschreden, maar ook zijn oorspronkelijke doelstellingen overtroffen. De data worden onder meer gebruikt door het Nederlandse bedrijf VanderSat dat er droogte-kaarten mee maakt voor weerinstituten, brandweer, droogteverzekeringen, etcetera.

Kunstmatige huid smeert machines precies op tijd (video)

wo, 24/06/2020 - 11:53
Een wondverband dat op verzoek antibiotica vrijgeeft en tegelijkertijd overmatig wondvocht absorbeert. Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven hopen dat te bereiken door het ontwikkelen van een slimme coating. Deze kunstmatige huid moet actief meerdere vloeistoffen vrij kunnen geven en absorberen, aangestuurd door een radiogolf. Het materiaal is niet alleen toepasbaar op de gezondheidszorg, het is ook veelbelovend op de gebieden robotica, virtual reality en predictive maintenance.

Meer werk in industrie, tegen de Coronatrend in

wo, 24/06/2020 - 11:15
Terwijl het aantal banen van februari op maart 2020 met 23 duizend is afgenomen, is de werkgelegenheid in de industrie juist gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Slimme raamcoating bepaalt zelf of hij warmte doorlaat

wo, 24/06/2020 - 10:54
TNO heeft een coating ontwikkeld die zelf schakelt tussen het doorlaten van warmte in de winter en het tegenhouden ervan in de zomer. De eigenschappen van de coating veranderen door temperatuursverandering van het glas: bij een bepaalde temperatuur wijzigt de kristalstructuur.

Nederlandse UV-desinfectierobot op de markt (video)

wo, 24/06/2020 - 10:39
Er is nu ook een Nederlandse UV-desinfectierobot op de markt. Jonker-Makis Robotics ontwikkelde de robot voor de landbouw, maar zegt dat hij ook geschikt is om ruimtes en voorwerpen coronavrij te maken.

Volkswagen en Tesla uitgerust met Lightyear zonnedak (video)

wo, 24/06/2020 - 10:26
Nog geen maand nadat Lightyear aankondigde zijn zonnedak te gaan vermarkten, zijn de eerste twee proefauto’s de weg op gegaan. Het gaat om een Volkswagen Crafter LCV en een Tesla Model 3. De serieproductie wordt eind 2021 verwacht.

Miljoeneninvestering in R&D faciliteiten voor duurzame kunststoffen

wo, 24/06/2020 - 10:13
Senbis in Emmen gaat de komende drie jaar een testfaciliteit ter waarde van 5,5 miljoen euro bouwen voor de ontwikkeling van duurzame kunststoffen. Directeur Gerard Nijhoving: "We krijgen een indrukwekkend machinepark in handen dat opeenvolgende productieprocessen van polymeren op verschillende schaalniveaus mogelijk maakt: van grammen en kilo's tot volledige vrachtwagenladingen."

Aqua-Fi brengt internet onder water

di, 23/06/2020 - 10:22
Communiceren onder water is altijd een gedoe geweest. Radiogolven komen niet ver voordat ze volledig door het water worden opgenomen. Akoestische transmissies (zoals sonar) hebben de voorkeur, maar hebben een zeer lage datasnelheid. En zou het niet leuk zijn als we allemaal gewoon konden internetten onder water?

Vijftig perfecte fotonen voor 'quantum supremacy'

di, 23/06/2020 - 09:50
Voor kwantumcomputers die problemen te lijf kunnen die de klassieke supercomputer niet meer aankan – ‘quantum supremacy’ – is vijftig een kritiek getal. Experimenten die kwantumsuprematie aantonen, moeten met minstens 50 ‘qubits’ werken. Voor kwantumcomputers die met licht werken, is dit niet anders: in dat geval heb je 50 fotonen nodig. Maar dat moeten dan wel ‘perfecte’ fotonen zijn, anders doen ze de kracht van kwantum juist teniet. Die perfectie maakt het wel lastig. En toch is het mogelijk, aldus onderzoekers van de Universiteit Twente, door te sleutelen aan de structuur van het optische kristal in een veelgebruikte lichtbron.

Pagina's