Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 54 min 20 sec geleden

Nieuw model voor preventief onderhoud kan bedrijven miljoenen besparen

do, 21/07/2022 - 16:11
PhD-onderzoeker Collin Drent van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelde een lerend model voor onderhoud van dure en complexe machines, zoals chipmachines, CT-scanners en windturbines.

Waterrecyclesysteem Hydraloop wint prestigieuze VN-award

do, 21/07/2022 - 16:06
World Intellectual Property Organization (WIPO), het agentschap van de Verenigde Naties, heeft Hydraloop als winnaar verkozen van het WIPO Global Awards Program. Hydraloop is uitgeroepen tot winnaar omdat het bedrijf unieke, gepatenteerde technologie heeft ontwikkeld waarmee waterverbruik wereldwijd substantieel verminderd kan worden en hiermee een enorme maatschappelijke impact realiseert. Als gevolg van menselijk handelen en de effecten van de klimaatverandering kampen grote gebieden in Nederland en Vlaanderen met waterstress.

Colombia zet oceaansensoren in voor betere voorbereiding op orkanen

ma, 18/07/2022 - 16:19
Nu het orkaanseizoen 2022 voor de deur staat, wordt het belang van het gebruik van wetenschappelijk onderbouwde oplossingen voor de voorbereiding op orkanen steeds groter. Sinds Colombia's Caribische eilanden in november 2020 binnen een periode van twee weken werden verwoest door de orkanen Eta en Iota, maken door de overheid gefinancierde onderzoekers gebruik van golf- en stroomgegevens, gemeten door oceaansensoren van het Noorse Nortek, om de voorspelling van orkanen te verbeteren.

Bedrijven krijgen meer kans om mee te doen in techniekonderwijs

ma, 18/07/2022 - 16:16
Om meer jongeren voor techniek te laten kiezen, komt het kabinet met extra financiële ruimte voor initiatieven van bedrijven die jongeren interesseren in de techniek. Bedrijven krijgen voortaan meer kans om mee te doen aan Sterk techniekonderwijs (Sto). Dit programma stimuleert dat scholen samen met ondernemers aantrekkelijk technisch onderwijs aanbieden, zodat jongeren een goede vmbo-opleiding krijgen die aansluit op de praktijk.

Voetbalrobots TU Eindhoven scoren in Bangkok

ma, 18/07/2022 - 10:52
De RoboCup, het wereldkampioenschap voor autonome robots, is voor studententeam Tech United van de TU Eindhoven een groot succes geworden. Zowel de voetbalrobots – met namen als Lieke Motors, Jackie Groenestroom en Vivianne Wielema – als zorgrobot HERO prolongeren in Thailand hun wereldtitel.

MKB-Nederland: Krachtige uitvoering Industriebeleid kabinet nodig

ma, 11/07/2022 - 17:13
‘Het Kabinet legt een aantal uitstekende uitgangspunten voor het nieuwe industriebeleid op tafel in de vandaag gepresenteerde Industriebrief.’ Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in een eerste reactie. ‘Nu komt het bovenal aan op uitvoering van de plannen.’

FME: ‘Kamerbrief industriebeleid stap in de goede richting’

ma, 11/07/2022 - 17:08
FME vindt dat het kabinet met de Kamerbrief ‘Het verschil maken met strategisch en groen industriebeleid’ een grote stap in de goede richting zet. 'Na 20 jaar is er nu eindelijk de ambitie om 3 procent van ons BBP in innovatie te stoppen.'

Metaalindustrie tegen Europese plannen om lithium als giftig te labelen

ma, 11/07/2022 - 17:07
De Europese metaalindustrie heeft zich kritisch uitgelaten over een EU-voorstel om lithium als ‘giftig’ te classificeren. Lithium geldt als een cruciaal element voor de batterijen van elektrische voertuigen en een label ‘giftig’ zou funest zijn voor de Europese competitiviteit.

Japanse ruimtehabitats creëren zwaartekracht door hard rond te draaien (video)

ma, 11/07/2022 - 11:26
In Japan zijn ruimtehabitats ontworpen die zwaartekracht creëren met middelpuntzoekende kracht. Volgens de Japanners kunnen zoogdieren zich zonder zwaartekracht misschien niet voortplanten. Ook zouden mensen en dieren die opgroeien in een zwaartekrachtloos milieu nooit naar de aarde kunnen.

Japanse ruimtehabitats creëeren zwaartekracht door hard rond te draaien (video)

ma, 11/07/2022 - 11:26
In Japan zijn ruimtehabitats ontworpen die zwaartekracht creëeren met middelpuntzoekende kracht. Volgens de Japanners kunnen zoogdieren zich zonder zwaartekracht misschien niet voortplanten. Ook zouden mensen en dieren die opgroeien in een zwaartekrachtloos milieu nooit naar de aarde kunnen.

Hoe gekkopootjes plakkerig blijven

ma, 11/07/2022 - 11:08
Gekko's staan ​​bekend om hun gripvaste voeten waarmee ze gemakkelijk verticale oppervlakken kunnen beklimmen. Ze krijgen deze schijnbare superkracht van miljoenen microscopisch kleine, haarachtige structuren op hun tenen. Nu hebben wetenschappers ingezoomd om die structuren, setae genaamd, nog beter te bekijken en ontdekten dat ze zijn gecoat in een ultradunne film van waterafstotende lipidemoleculen van slechts één nanometer of miljardsten van een meter dik.

Japanse ruimtehabitats creëeren zwaartekracht door hard rond te draaien

ma, 11/07/2022 - 08:49
In Japan zijn ruimtehabitats ontworpen die zwaartekracht creëeren met middelpuntzoekende kracht. Volgens de Japanners kunnen zoogdieren zich zonder zwaartekracht misschien niet voortplanten. Ook zouden mensen en dieren die opgroeien in een zwaartekrachtloos milieu nooit naar de aarde kunnen.

Verenigde Staten wil export ASML naar China stoppen

do, 07/07/2022 - 16:11
Amerika wil de export van ASML immersie-chipmachines naar China een halt toe groepen. Washington zou deze export beperking hebben gevraagd tijdens een bezoek van de Amerikaanse onderminister Don Graves voor handel in mei aan ons land. Het lijkt de volgende saga strategische strijd om chips die nu aan de gang is tussen VS, Europa en China.

Siemens en Nvidia werken aan industriële metaverse

do, 07/07/2022 - 16:06
Siemens (industriële automatisering en software, infrastructuur, bouwtechnologie en transport) en NVIDIA (versnelde graphics en artificiële intelligentie), kondigen een uitbreiding van hun partnerschap aan om het industriële metaverse en het toenemende gebruik van AI-ondersteunde technologie voor ‘digital twins’ mogelijk te maken. Dat kan helpen om de industriële automatisering naar een hoger niveau te brengen.

Praktijk zet wondermateriaal op zijn plaats

do, 07/07/2022 - 14:29
Het is al aangekondigd als het nieuwe ‘wondermateriaal’, vergelijkbaar met grafeen. Een dikke tien jaar werken wetenschappers inmiddels met topologische isolatoren, allen willen ze tot nu toe maar niet voldoen aan de verwachtingen die op basis van theoretische modellen bestaan. Natuurkundigen van de RUG denken nu te weten waarom het wondermateriaal in de praktijk tegenvalt.

Sociale robots kunnen kinderen nog niet echt boeien

do, 07/07/2022 - 14:17
Kinderen komen steeds vaker in aanraking met sociale robots, bijvoorbeeld op school, in ziekenhuizen en zelfs thuis. Of kinderen hier überhaupt op zitten te wachten, werd nog nauwelijks onderzocht. Een reden voor communicatiewetenschapper Chiara de Jong van de UvA de acceptatie van sociale robots te onderzoeken. Kinderen blijken een robot zelden af te wijzen vóór een interactie en in de eerste twee weken van gebruik. Maar dit gebruik loopt na die eerste enthousiaste reactie hard terug.

‘Ontwateren’ biogrondstoffen kan veel energiezuiniger

do, 07/07/2022 - 14:01
Biobased grondstoffen bevatten veel water dat je voor de meeste toepassingen eerst kwijt moet zien te raken. Verdampen is simpel, maar kost erg veel energie. Er zijn andere oplossingen, die elektrisch gestuurd zijn en geen opwarming van het totale volume vergen: bijvoorbeeld hydrogels en membranen. In het project Electrified gaan vijf Nederlandse universiteiten en acht bedrijven onderzoek doen naar deze ‘elektrische ontwatering’. Ze verwachten het energieverbruik met 50 tot 90 procent te kunnen terugdringen.

Nist kiest algoritme TU/e als standaard voor bescherming tegen kwantumdreiging

do, 07/07/2022 - 13:50
De kwantumcomputers van de toekomst vormen dankzij hun extreem grote rekenkracht een bedreiging voor de veiligheid van ons internet. Het Amerikaanse NIST-instituut heeft daarom onderzoekers over de hele wereld uitgenodigd om met oplossingen te komen. Na een jarenlange selectieproces is een algoritme van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) gekozen om een van de nieuwe standaarden te worden voor kwantumveilige cryptografie. Twee andere oplossingen van de TU/e zijn aangemerkt als veelbelovend alternatief, en blijven in de competitie.

Kwantum-testbed in de maak

do, 07/07/2022 - 13:49
QuTech, Eurofiber en Juniper Networks hebben een kwantum-testbed gelanceerd om meerdere datacenters in Nederland met elkaar te verbinden. Naast andere vormen van toegepaste kwantumcryptografie biedt dit testbed een omgeving waarin deelnemende partners beveiligde communicatie onderzoeken op basis van de fundamentele wetten van de kwantumfysica. Het testbed staat open voor nieuwe partners om zich aan te sluiten en samen de mogelijkheden van de kwantumtechnologie te verkennen.

Circular Industries gaat Urban Mining-fabrieken bouwen die metalen terugwinnen uit e-waste

di, 05/07/2022 - 15:55
Circular Industries heeft Urban Mining-fabrieken ontwikkeld die metalen en edele metalen terugwinnen uit afgedankte printplaten, een vorm van elektronisch afval, en zal deze ook bouwen, bezitten en exploiteren. ING treedt op als Sole Coordinator en Mandated Lead Arranger van de senior schuldfaciliteiten.

Pagina's