Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 15 min 47 sec geleden

E-Tech Hybrid: Lego en een beetje lef (video)

10 uur 45 min geleden
Gesterkt door zijn expertise op het gebied van elektrische voertuigen, zijn ervaring in de Formule 1 en met de steun van enthousiaste en gepassioneerde ingenieurs-, ontwikkelings- en controleteams heeft Renault zijn E-Tech-hybridemotor ontwikkeld. Hij is op een ongewone en inspirerende manier uitgevonden en ontwikkeld. Het begon met een Lego-model waarop de maker, Nicolas Fremau, expert in hybridearchitectuur, terugblikt.

Schilderen met halfgeleiders

11 uur 11 min geleden
Amolf-onderzoekers Lukas Helmbrecht en Wim Noorduin hebben een reactieve inkt ontwikkeld die op een even reactief canvas kan worden geschilderd. De inkt reageert met het materiaal op het canvas en wordt een halfgeleider die gekleurd licht afgeeft, een essentieel onderdeel van elektronische componenten zoals leds. Hierdoor is een nieuwe manier van produceren van deze elektronische componenten nu binnen handbereik.

Uniek: een roltrap met twee bordessen voor buitenentree WTC Rotterdam (video)

13 uur 29 min geleden
World Trade Center Rotterdam heeft de Nederlandse primeur voor roltrappen in de buitenlucht die het bordes volgen en dus zowel diagonaal als horizontaal verplaatsen.

Coronatests nu zelf te maken van koffiecups

zo, 18/04/2021 - 12:39
Van een koffiecup kun je zelf een goedkoop en duurzaam Covid-19-testapparaatje te maken. Dat is uitgedokterd door Vittorio Saggiomo, assistent-professor in de BioNanoTechnology-groep (BioNT) van Wageningen University & Research, in samenwerking met TNO.

Worden fotonische Mems-switches commercieel?

vr, 16/04/2021 - 13:11
Tot nu toe zijn die MEMS-fotonische schakelaars vervaardigd met behulp van niet-standaard en complexe processen in laboratoriumomgevingen, waardoor ze moeilijk op de markt kunnen worden gebracht. Maar onderzoekers van de University of California Berkeley startten een samenwerking waarbij ingenieurs van verschillende universiteiten over de hele wereld bijeenkwamen om aan te tonen dat de moeilijkheden konden worden overwonnen. Ze creëerden een fotonische MEMS-schakelaar met behulp van een in de handel verkrijgbaar complementair metaaloxide-halfgeleider (CMOS) fabricageproces zonder modificatie.

'Korting op opladen auto’s langs de snelweg vermindert files'

vr, 16/04/2021 - 12:46
Het laden van elektrische auto’s kan een zware belasting zijn voor het elektriciteitsnet. En auto-forenzen kunnen files veroorzaken. Carlo Cenedese van de RUG koppelde energiegebruik en transport met behulp van Speltheorie en produceerde een algoritme dat berekent hoe je genoeg individuen kunt overhalen om hun gedrag aan te passen, zodat beide problemen worden voorkomen.

Een gefrustreerde kwantummagneet gedraagt zich eigenlijk net als water

do, 15/04/2021 - 13:22
Vloeibaar water kan bevriezen en een vaste stof vormen, of koken en gasvormig worden. In onze keuken verlopen zulke faseovergangen niet geleidelijk, maar onder hoge druk zijn dz veel ’gladder’. En zo werken kwantummagneten ook.

Alle 10 miljoen gebouwen in Nederland ontsloten in 3D

do, 15/04/2021 - 13:13
Tochtgaten in een kantorenwijk, geluidshinder door industrie, horizon-vervuilende windmolens bij woonhuizen, verkeerde lichtinval in een school. Niet altijd vooraf voorzien, maar wel hinderlijk of ronduit storend nadat een bouwwerk is gerealiseerd. Deze effecten op de leefomgeving kunnen nu op voorhand eenvoudig virtueel worden gesimuleerd doordat er van alle 10 miljoen gebouwen in Nederland 3D data beschikbaar zijn.

De vernietigende kracht van bellen beperken

do, 15/04/2021 - 13:08
Onderzoekers hebben belangrijke vragen beantwoord om schade te helpen voorkomen en de veiligheid te verbeteren van hydraulische systemen die worden gebruikt voor pijpleidingen, waterturbines en andere toepassingen

Volvo en SSAB gaan eerste voertuigen produceren op waterstof

wo, 14/04/2021 - 11:54
Volvo en SSAB willen ‘s werelds eerste voertuigen produceren van fossielvrij staal. Volvo is van plan om al dit jaar te beginnen met de productie van conceptvoertuigen en onderdelen van staal dat door SSAB wordt gemaakt met behulp van waterstof.

Philips Innovation Award komt met jonge ondernemers serie

wo, 14/04/2021 - 11:15
De Philips Innovation Award steekt de halve finale dit jaar in een innovatief jasje en komt met de serie ‘The Battles’. In zeven afleveringen pitchen jonge ondernemers hun idee voor een plek in de finale van de grootste startup competitie van Nederland en de prijs van 50.000 euro.

De gevolgen van BREXIT voor CE-markering en normen

di, 13/04/2021 - 19:53
Sinds 1 januari 2021 is de BREXIT een feit. Het jaar 2021 is echter een overgangsjaar waarbij de BREXIT in principe nog geen impact heeft op de rol van normen en normalisatie in relatie tot ‘conformity assesment’ en CE-markering.

Kunststoffenbeurs 2021: voorbereidingen in gang

di, 13/04/2021 - 14:08
Mikrocentrum is gestart met de voorbereidingen voor de 22e editie van de Kunststoffenbeurs, die plaatsvindt op 15 en 16 september 2021 in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch. Na een onzekere periode waarin de 2020 editie van Kunststoffen niet door kon gaan, vindt men de vooruitzichten voor de 2021 editie in september positief.

Team verandert menselijk afval in vliegtuigbrandstof

di, 13/04/2021 - 14:02
Onderzoekers van het Amerikaanse National Renewable Energy Laboratory hebben een nieuw chemisch proces ontwikkeld om menselijk afval uit vliegtuigbadkamers om te zetten in een potentiële bron van toekomstige vliegtuigbrandstof.

Beroepsziekten in cijfers 2020

di, 13/04/2021 - 12:28
De meest gemelde beroepsziekten in 2019 zijn, net als in 2018, psychische aandoeningen, zoals burnout, overspanning, depressie en posttraumatische stress-stoornis. Het gaat naar schatting om 78 nieuwe gevallen per 100 duizend werknemers. Dit blijkt uit ‘Beroepsziekten in Cijfers 2020’ van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten dat in februari is verschenen.

Magnetisch pulslassen maakt waterstofsystemen veilig voor vliegtuigen

di, 13/04/2021 - 10:01
Milieuvriendelijk vliegen op waterstof klinkt leuk, maar hoe maak je een veilig systeem voor deze cryogene brandstof die pas bij -253 graden Celsius bruikbaar is? Zowel tanks als leidingsystemen moeten bij zulke lage temperaturen absoluut dicht zijn.

Muziek van spinnenwebben (video)

ma, 12/04/2021 - 11:53
Wetenschappers hebben de structuur van een spinnenweb vertaald in muziek. Ze zien toepassingen variërend van betere 3D-printers tot soortoverschrijdende communicatie en buitenaardse muzikale composities.

Omzeilen beveiliging zaaglijn leidt tot dodelijk ongeval

ma, 12/04/2021 - 11:13
Een bedrijf uit Noord-Brabant kreeg een geldboete van 100.000 euro vanwege een dodelijk ongeval. Werknemers van het bedrijf konden de beveiliging van een zaaglijn omzeilen. Een van hen verongelukte doordat hij bekneld raakte in de zaaglijn.

Straf voor bedrijf dat werknemers blootstelt aan gevaarlijke stof

ma, 12/04/2021 - 11:01
De rechter in Zwolle heeft een luchtfilterfabrikant veroordeeld tot het betalen van twee ton boete. Twee leidinggevenden van het bedrijf kregen een taakstraf van 240 uur. Jarenlang werden in de fabriek werknemers blootgesteld aan de kankerverwekkende stof formaldehyde.

Autonome sneeuwruimers houden Noorse luchthavens vrij (video)

ma, 12/04/2021 - 10:41
De Noorse luchthavenexploitant Avinor kiest voor volledig autonome baanvegers. Na jarenlange testrondes, worden komend seizoen de eerste 12 autonome schuivers officieel operationeel.

Pagina's