Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 32 min 45 sec geleden

Elektrolyse van zeewater zonder pomp of membraan

za, 22/12/2018 - 08:38
Aan de Columbia University is een elektrolyse-apparaat op zonne-energie ontwikkeld dat waterstof produceert uit zeewater. Het apparaat is membraan- en pomp-vrij en kan levert 99% zuiver waterstofgas produceren.

Tank uit Koude Oorlog te zien in Nationaal Militair Museum

ma, 17/12/2018 - 12:17
Dinsdag 18 december krijgt het Nationaal Militair Museum (NMM) er tijdelijk een Chieftain main battle tank bij. De tank heeft een 120mm kanon en weegt ruim 50 ton. De tank is uitgeleend door ‘The Tank Museum’ uit Bovington (UK) in het kader van de tentoonstelling over de Koude Oorlog die in februari 2019 opent.

BNR Techniektour: radio over techniek

ma, 17/12/2018 - 12:07
Donderdag 10 januari start BNR Nieuwsradio met een nieuw programma: De BNR Techniektour. In de wekelijkse uitzending wordt duidelijk welke impact techniek heeft op onze samenleving en hoe techniek bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen. De BNR Techniektour is iedere donderdag te beluisteren van 19.00 tot 19.30 uur op BNR Nieuwsradio.

Wie is er aansprakelijk als het misgaat met een satellietnavigatiesysteem?

ma, 17/12/2018 - 09:06
Wie is er verantwoordelijk of aansprakelijk als er een ongeluk gebeurt door een fout in een wereldwijd satellietnavigatiesysteem? Moet de leverancier van het systeem dan opdraaien voor de schade, ook als zijn diensten gratis zijn? En volstaat het huidige internationaal recht om dergelijke vragen te kunnen beantwoorden? Promovendus Dejian Kong deed onderzoek en verdedigt vandaag zijn proefschrift.

Slim laden kan overbelasting stroomnet door elektrische auto's voorkomen

ma, 17/12/2018 - 08:57
Slim laden van elektrische auto’s met een dynamisch prijsmechanisme kan een belangrijke rol spelen om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen. Marieke van Amstel van ElaadNL en Enexis Netbeheer ontwierp een model voor het flexibiliseren van vraag en aanbod aan energie. Daarmee wordt de grootste kans op overbelasting van het elektriciteitsnet weggenomen. Wel hebben netbeheerders de mogelijkheid nodig om in te kunnen grijpen en auto’s minder te laten laden als overbelasting dreigt.

Slimme elektrodes verhogen effectiviteit dampcondensatie met electrowetting (video)

ma, 17/12/2018 - 08:55
Onderzoekers van de vakgroep Physics of Complex Fluids van de Universiteit Twente zijn er in geslaagd de effectiviteit van dampcondensatie met behulp van zwaartekracht-gedreven electrowetting te vergroten, tot nu toe met 50%. Dit is interessant voor toepassingen als warmteoverdracht en fog-harvesting.

Stint absoluut niet veilig

vr, 14/12/2018 - 11:10
De Stint is absoluut geen veilig vervoermiddel en is dat ook nooit geweest. Dat concludeert TNO, dat de drie versies van de ‘elektrische bolderkar’ heeft onderzocht. Minister Cora van Nieuwenhuizen is dan ook niet van zins om de Stint in de huidige vorm te laten terugkeren op de weg. Tot nu toe geeft ze ook geen gehoor aan de roep om schadevergoeding.

Bonden: "FME blokkeert elke oplossing voor cao metalektro"

do, 13/12/2018 - 12:23
Teleurstelling bij onderhandelaars van FNV Metaal, CNV Vakmensen, De Unie en de VHP2. Na informele gesprekken met de werkgevers is een overeenkomst nog ver weg. De bonden stellen dat de FME niet uit lijkt op een akkoord over een nieuwe cao metalektro.

Opvouwbare drone piept om hoekjes en door gaatjes (video)

do, 13/12/2018 - 09:00
Zoals een vogel in de vlucht zijn vleugels intrekt om door een hek te zweven, zo kan de nieuwe opvouwbare drone van de TU’s in Zürich en Lausanne zijn ‘rotorarmen’ intrekken om door een gat te vliegen. De quadrocopter kan tegelijk ook nog iets vervoeren, zoals voedsel of gereedschap voor mensen in nood.

Samenwonen met een robot: 30% ziet het wel gebeuren

do, 13/12/2018 - 08:25
De meeste Nederlanders zijn nog terughoudend in het slimmer maken van hun huis. Ze zien het nut er niet van in, vinden het te duur of maken zich zorgen om de privacy. Tegelijk verwacht een grote groep Nederlanders dat dit in de toekomst verandert. 30% Denkt zelfs dat mensen op den duur met een robot zullen gaan samenwonen.

Bosbrand nu veel efficiënter te blussen vanuit elk groter vliegtuig

wo, 12/12/2018 - 11:28
Eind november was het IJsselmeer schouwtoneel van de eerste testen met het Scodev blussysteem. Bosbranden zijn hiermee sneller te bestrijden dan met bestaande oplossingen als scoopers en grotere niet-amfibische blusvliegtuigen. Bovendien is het universeel toepasbaar, in verschillende vliegtuigen en door verschillende partijen.

Metalen implantaat beschermt tegen zichzelf

wo, 12/12/2018 - 06:19
Het ijzer in metalen implantaten kan medicijnen activeren, zoals antibiotica. Dat betekent dat de implantaten kunnen worden ingezet om de kans op infecties, die ze zelf veroorzaken, weer te verkleinen. Een mooi staaltje cirkelwerk, ontdekt door Marja Bulte-ter Meer en Leo Schultze Kool van het Radboudumc.

Polypropyleen uit nascheiding opgewerkt tot virgin kwaliteit

di, 11/12/2018 - 21:20
Een consortium van Philips, Morssinkhof, NHL/Stenden Hogeschool en Omrin is erin geslaagd om grootschalig zuiver en kleurgescheiden PP-granulaat te produceren uit nagescheiden kunststof verpakkingen. Na compoundering kan dit granulaat voldoen aan de eisen voor high-end toepassingen in diverse consumentenproducten.

Seis meet op Mars dankzij micro-stappenmotor en Dicronite

di, 11/12/2018 - 18:58
Toen Seis eind november Mars bereikte, begon de gevoeligste seismometer ooit zijn werk. Zes stappenmotoren met planetaire tandwielkasten van Faulhaber hadden twee taken: ten eerste zeer precies de meetmechanica balanceren en ten tweede compenseren voor de spanningen die zich voordoen als gevolg van temperatuurschommelingen. Een van de grootste uitdagingen was de smering.

Nederlandse economie groeit zachtjes door

di, 11/12/2018 - 17:02
De Nederlandse economie is nog niet klaar met groeien, hoewel de groei in 2019 wel afneemt naar 2,0%. Dat stelt het ING Economisch Bureau.

Knippen en plakken met grafeen

di, 11/12/2018 - 16:44
Amedeo Bellunato, promovendus aan het Leiden Institute of Chemistry, ontwikkelde een methode om grafeen met een diamantmes op te knippen en daar nanostrucuren mee te bouwen.

Metalen implantaat maakt medicijn

di, 11/12/2018 - 16:19
Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt dat het ijzer in metalen implantaten medicijnen zoals antibiotica kan activeren. Op deze manier kunnen antibiotica in het bloed uitsluitend bij een implantaat infecties actief onderdrukken, schrijven onderzoekers Marja Bulte-ter Meer en Leo Schultze Kool in Chemical Communications.

Winnaar Surprisewedstrijd gromt, schudt, klappert met zijn deuren, en spuwt afgekloven botten uit (video)

ma, 10/12/2018 - 14:31
Twee oude servomotoren uit een afstand bestuurbare auto, een trilmotor, een paar oude computerboxen, een paar ledjes, een VNC viewer app over een WiFi router en een Arduino printje. Met die ingrediënten maakte Jeroen Keetels de winnende surprise van de Engineersonline Surprise Wedstrijd. Het hondenhok voor zijn dochter Maartje gromt en schudt, klappert met zijn deuren en spuwt afgekloven botten uit.

Nederlands radio-instrument mee naar de achterkant van de maan

ma, 10/12/2018 - 13:44
Vrijdag lanceerde de Chinese ruimtevaartorganisatie de Chang’e 4 maanlander. China hoopt hiermee als eerste land op de achterkant van de maan te komen. Ook Nederlandse astronomen kijken uit naar dit moment want er hangt een Nederlands radio-instrument achter de maan te wachten op de ‘touchdown’ van de Chinese wetenschappers met wie zij samenwerken.

24 man in het ziekenhuis na foutje magazijnrobot

ma, 10/12/2018 - 12:12
Een robot in een magazijn van Amazon heeft per ongeluk een flacon beren-afweermiddel stukgeprikt. 24 Van zijn menselijke collega’s zijn zo door de giftige dampen geraakt dat ze moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. 30 Anderen konden ter plaatse worden behandeld.

Pagina's