Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 1 uur 31 min geleden

Dipje in de creatieve output? Neem een nieuw gebouw!

ma, 21/10/2019 - 16:56
Architectuur- en ingenieursbureau Nika Maryland (VS) is verhuist naar een gebouw ontworpen volgens de Maharishi Vastu-architectuur en genereert nu 50-80% meer originele ideeën.

Voorloper van Wi-Fi WaveLAN krijgt IEEE Milestone plaquette

ma, 21/10/2019 - 15:02
Nieuwegein ontvangt een IEEE milestone award plaquette voor de ontwikkeling van WaveLAN, de voorloper van Wi-Fi. De plaquette wordt feestelijk onthuld op 29 Oktober 2019, in Theater De Kom.

Omzet sector elektrisch vervoer groeit met 44%

ma, 21/10/2019 - 12:11
Het productievolume van de sector voor elektrisch vervoer (EV) in Nederland steeg de afgelopen 2 jaar met 44%. Daarmee komt het productievolume uit op 1,3 miljard euro in 2018. Ook het aantal banen in de sector steeg naar 4290 fte eind 2018. Dat blijkt uit het rapport Verzilvering verdienpotentieel elektrisch vervoer 2017-2018, dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) liet opstellen.

Groningen en Drenthe krijgen EU-geld als eerste groene waterstofregio van Europa

ma, 21/10/2019 - 11:55
Noord-Nederland krijgt als eerste regio subsidie voor hun zogenoemde Hydrogen Valley, naar het model van Silicon Valley in de Amerikaanse staat Californië. Hiermee worden Groningen, Drenthe en Friesland Europese waterstofkoplopers. De Europese Commissie heeft het project geselecteerd voor een subsidie van 20 miljoen euro met een publiek-private cofinanciering van 70 miljoen euro.

Meer robots > meer banen

ma, 21/10/2019 - 11:41
In 2018 gebruikte 7% van de bedrijven robots. Vooral bedrijven in de industrie en researchinstellingen maakten gebruik van bijvoorbeeld lasrobots of zelfsturende voertuigen in magazijnen. Ook andere relatief nieuwe ICT-toepassingen als cloud-computing en 3D-printing hebben hun weg gevonden in het Nederlandse bedrijfsleven. Dit meldt het CBS in de publicatie ‘ICT, kennis en economie 2019’.

Goud voor auto die zelf de zon opzoekt

ma, 21/10/2019 - 08:57
Solar Team Eindhoven, het team van de TU Eindhoven, heeft voor de vierde keer op rij de hoofdprijs gepakt in de Cruiser Class van de Bridgestone World Solar Challenge. Het team legde de ruim drieduizend kilometer lange rit van Darwin naar Adelaide af met de hoogste efficiëntiescore van alle teams. Ook op de beoordeling van de zonneauto’s door de vakjury scoorde het team ver boven de concurrenten.

Cryptografie zonder geheime sleutels

ma, 21/10/2019 - 08:42
Veel beveiligingsmethoden, zoals toegangscontrole of digitale ondertekening, gaan uit van een sleutel die geheim moet blijven. Dat is meteen ook het zwakke punt: wie garandeert dat die sleutel niet toch in verkeerde handen valt? Dankzij een onkloonbare fysieke sleutel (PUK) - en dat kan al een plaatje zijn met daarop een lik witte verf - in combinatie met de kwantum­eigen­schappen van licht, hebben onderzoekers van de Universiteit Twente en de TU Eindhoven een nieuwe vorm van informatiebeveiliging ontwikkeld die geen gebruik maakt van kwetsbare geheime sleutels.

Gebogen nanokanaaltjes brengen efficiëntere chips dichterbij (video)

ma, 21/10/2019 - 08:34
Om de efficiëntie van microchips te vergroten, kijken onderzoekers naar de mogelijkheden van 3D chips. Maar componenten die werken met de spin van elektronen, in plaats van hun lading, zijn eigenlijk altijd plat. Om deze componenten aan 3D elektronica te koppelen heeft RUG-natuurkundige Kumar Sourav Das gebogen kanaaltjes voor spintransport gemaakt. Samen met zijn collega’s ontdekte hij dat die nieuwe geometrie het mogelijk maakt om de lading- en spinstroom los van elkaar te beïnvloeden.

Controle over spinstroom dankzij dubbele laag grafeen

ma, 21/10/2019 - 08:25
Om transistoren te maken die werken met de spin van elektronen, is het nodig om een spinstroom aan en uit te kunnen schakelen. Bovendien moet de levensduur van de spins lang genoeg zijn om zich door een circuit te kunnen verplaatsen. RUG onderzoekers hebben nu een belangrijke stap gezet om aan beide criteria te kunnen voldoen. Daarvoor gebruikten zij een schakeling gebaseerd op een dubbele laag grafeen bovenop een laag wolfraam-disulfide.

Drama in Australië: NunaX in vlammen op, Twente van de weg geblazen

do, 17/10/2019 - 11:01
De laatste racedag van het Bridgestone World Solar Challenge is uitgelopen op een drama. Eerst stuwde een sterke wind het Solar Team Twente al van de weg. Vervolgens ging de wagen van de TU Delft in vlammen op. Coureur Tim van Leeuwen kon gelukkig op tijd uit de auto worden getrokken, die in twee minuten ineenschrompelde tot een hoopje as.

AI ontwikkelt zelfstandig een nieuw materiaal (video)

wo, 16/10/2019 - 13:26
Aan de TU Delft is een nieuw materiaal ontwikkeld zonder enig experimenteel onderzoek te doen. Het supersamendrukbare maar sterke materiaal werd ontworpen met behulp van uitsluitend AI. “Kunstmatige intelligentie geeft je een schatkaart, en als wetenschapper moet je de schat zien te vinden”, zegt Miguel Bessa, eerste auteur van de publicatie over dit onderwerp in Advanced Materials.

Materiaal zonder hardware reageert op prikkels van buitenaf

wo, 16/10/2019 - 13:23
Onderzoekers van Carnegie Mellon University hebben een zacht materiaal ontwikkeld dat zichzelf vervormt in reactie op invloeden van buitenaf. En dit zonder externe hardware. Dit biedt kansen op het gebied van zachte robotica, draagbare technologieën en mens / machine-interfaces.

Hoe verplaatst energie zich in op biologie geïnspireerde nanobuisjes?

wo, 16/10/2019 - 12:49
Wetenschappers van de RUG en de universiteit van Würzburg (DE) hebben een op de biologie gebaseerd systeem onderzocht dat licht omzet in stroom. Dat gebeurde met geavanceerde spectroscopie in microkanaaltjes. De dubbelwandige nanobuisjes vangen licht efficiënt op bij lage intensiteit, terwijl ze bij hoge lichtintensiteit het overschot aan energie dat ontstaat kwijt kunnen raken. Deze eigenschappen zijn nuttig bij het ontwerpen van nieuwe materialen die licht omzetten in stroom.

Origami-puzzel helpt bij robotbouw

wo, 16/10/2019 - 12:45
Hoe breng je de vouwen op een vel papier zó aan dat het op 2 precies voorgeprogrammeerde manieren gevouwen kan worden? Onderzoekers uit Leiden en Amsterdam laten zien hoe dat kan met hulp van een ‘alfabet’ van 140 elementaire vouwpuzzelstukjes. De ontdekking kan helpen bij het bouwen van robots, en is een stap naar het ontwerpen van slimme, programmeerbare materialen.

Algoritmes voorkomen stroomstoringen

wo, 16/10/2019 - 12:34
Liander is begonnen met het inzetten van algoritmes om stroomstoringen te voorkomen. Binnen de netbeheerder is in de zomer een systeem op basis van data ingericht dat waarschuwingen geeft als ergens storingen dreigen te ontstaan. In de testperiode zijn op deze manier zes stroomstoringen voorkomen.

Verf waar mieren vanaf glijden

wo, 16/10/2019 - 12:17
Mieren en termieten brengen veel schade toe aan gebouwen, vooral in de tropen. Die beestjes kun je bestrijden met insecticiden, maar je kunt ook insect-werende verf op gebouwen strijken. Aurélie Féat promoveerde aan de Wur op bio-coatings tegen insectenplagen.

Chemicus Andries Meijerink gelauwerd voor nieuwe lichtgevende materialen

wo, 16/10/2019 - 12:01
Chemicus Andries Meijerink, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, wint dit jaar de Gilles Holst Medaille. Meijerink krijgt de prijs voor het modelleren, maken en karakteriseren van nieuwe lichtgevende materialen die onder andere verlichting en zonnecellen efficiënter laten werken.

Vloeistofexpert George Jackson wint Bakhuis Roozeboom Medaille

wo, 16/10/2019 - 11:53
Chemisch fysicus George Jackson, verbonden aan het Imperial College London, ontvangt dit jaar de Bakhuis Roozeboom Medaille, die de KNAW eens in de vier jaar uitreikt. Hij krijgt de medaille voor de door hem ontwikkelde modellen van het thermodynamisch gedrag van complexe vloeistoffen, die onder andere worden gebruikt in de olie- en gaswinning en de geneesmiddelenindustrie.

Helpdesk stikstof voor iedereen bereikbaar

wo, 16/10/2019 - 11:50
Sinds maandag kan iedereen met vragen over stikstof of het aanvragen van vergunningen terecht bij de helpdesk van BIJ12, de uitvoeringsorganisatie van de twaalf provincies.

Porsche en Boeing gaan samen de lucht in

wo, 16/10/2019 - 11:46
Porsche en Boeing gaan samen de markt voor ‘hoogwaardige stedelijke luchtmobiliteit’ verkennen. Samen met Boeings dochter Aurora Flight Sciences werken de bedrijven al aan een concept voor een volledig elektrisch verticaal start- en landingsvoertuig.

Pagina's