Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 12 uur 51 min geleden

'Zuid-Holland wordt Silicon Valley voor Kwantum'

do, 10/09/2020 - 16:19
Zuid-Holland wil het Silicon Valley van Kwantum worden. Het eerste kwantumnetwerk in Nederland is er rond de jaarwisseling. Tussen Delft en Den Haag komt een kwantumverbinding waarin twee kwantumnodes met elkaar verstrengeld zijn.

Biologische oplosmiddelen maken enorme energiebesparing mogelijk voor de industrie

do, 10/09/2020 - 16:07
Biologische oplosmiddelen als Cyrene kunnen helpen bij energiebesparing. De scheidingsprocessen waarin oplosmiddellen worden gebruikt, worden veel energiezuiniger in vergelijking met de huidige industwordtriestandaarden.

Werkplekken gezonder maken met robotica (video)

do, 10/09/2020 - 15:59
In Europa hebben veertig miljoen werknemers last van spier-, gewrichts- en zenuwpijnen die worden veroorzaakt door fysiek zware taken. Dergelijke spier- en skeletaandoeningen zijn de oorzaak van maar liefst de helft van de afwezigheden in bedrijven en kosten dus handenvol geld. Innovatieve robots, cobots en wearable exoskeletons die dat werk kunnen verlichten en zo gezonder maken, vormen daarom een belangrijke economische en sociale uitdaging.

Slim digitaal 3D-model toont calamiteiten in de stad in één oogopslag

do, 10/09/2020 - 15:53
Een uniek digitaal 3D-model dat alle verzamelde gegevens in steden combineert op één gemeenschappelijk platform; dat is het resultaat van het ITEA-project PS-Crimson, een samenwerking van zes academische en industriële partners uit Nederland en Canada.

TU Delft start opleiding voor robotingenieur van de toekomst (video)

do, 10/09/2020 - 15:46
Hoe kunnen robots in diverse processen binnen een fabriek functioneren? Wat is volgens de industrie een goede robotingenieur? Deze twee vragen stonden centraal bij het opzetten van de nieuwe masteropleiding Robotics van de TU Delft.

Als licht te groot is, schiet het atoom te hulp

do, 10/09/2020 - 14:02
Onderzoekers in Noorwegen denken dat ze aan de vooravond staan van een oplossing om technische gadgets nog kleiner en krachtiger te maken.

Een dragende constructie 3D-printen met lokale aarde. Of mars.

do, 10/09/2020 - 13:22
Hoewel beton het meest populaire materiaal is voor veel bouwprojecten, heeft het een grote ecologische voetafdruk, wat resulteert in een hoog afval- en energiegebruik. Maar er is vooruitgang in de richting van een duurzaam bouwmateriaal gemaakt van lokale aarde, waarvan met behulp van een 3D-printer een dragende structuur wordt gecreëerd.

Zwevende hyperloop onder zee (video)

do, 10/09/2020 - 12:50
In de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) wordt de mogelijkheid bestudeerd om het land via een zwevende hyperlooptunnel onder zee te verbinden met India.

Nieuwe lichtversterker voor fotonica

wo, 09/09/2020 - 12:10
Een nieuwe lichtversterker die is ontwikkeld aan de Universiteit Twente kan de lichtsignalen op fotonische chips oppeppen en geeft daarmee een ‘boost’ aan de toepassingsmogelijkheden van deze chips.

Technieksector rekent op krimp in 2021 en herstel vanaf 2022

wo, 09/09/2020 - 12:03
De coronacrisis gaat niet voorbij aan installatiebedrijven en technisch dienstverleners. De technieksector gaat uit van een volumedaling van 5% in 2021. Naar verwachting zal het herstel niet lang op zich laten wachten. Toch zal het tot 2023 duren voordat het installatievolume weer terug is op het niveau van vorig jaar. Deze verwachtingen voor de technieksector zijn samengevat in het onderzoeksrapport ‘Economische vooruitzichten 2021 en verder’ dat Techniek Nederland vandaag publiceert.

ASN Bank Wereldprijs 2020 zoekt slimme ideeën voor een betere wereld

wo, 09/09/2020 - 11:47
Een droom, briljant idee of concreet businessplan? Startende ondernemers, met een duurzaam idee voor een toekomstbestendige wereld, kunnen zich nog t/m vrijdag 11 september a.s. inschrijven voor dé competitie voor duurzame start-ups in Nederland; de ASN Bank Wereldprijs. ASN Bank stimuleert initiatiefnemers hiermee om hun duurzame idee verder te brengen en verdeelt 55.000 euro onder maximaal vier winnaars. Zowel ondernemers als ondernemers in spé worden aangemoedigd om mee te doen.

Fotonische microgolffilters herconfigureren zonder extern apparaat

di, 08/09/2020 - 13:21
Onderzoekers van het Photonics Systems Lab van EPFL hebben een manier bedacht om fotonische microgolffilters opnieuw te configureren zonder dat een extern apparaat nodig is. Dit maakt de weg vrij voor compactere, milieuvriendelijke filters die praktischer en goedkoper in gebruik zijn. Mogelijke toepassingen zijn onder meer detectie- en communicatiesystemen.

Goedkopere batterijproductie dankzij het snel drogen van elektroden

di, 08/09/2020 - 13:03
Het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) is een project gestart om het drogen van hoogwaardige elektroden voor lithium-ionbatterijen te versnellen, de energie-efficiëntie van dit proces te verhogen en de productiekosten te verlagen.

Batterijloze GameBoy draait onbeperkt op zonne-energie en druk (video)

di, 08/09/2020 - 12:49
Wetenschappers van de TU Delft en de Northwestern University hebben een experimentele GameBoy ontwikkeld die eindeloos draait op zonne-energie en de energie die wordt opgewekt bij het indrukken van de knoppen. Een stap op weg naar batterijloze consumentenelektronica en dito IoT.

En de MIT-robot sluit de kabels aan (video)

di, 08/09/2020 - 09:09
Ontwikkelaars van het Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSail) van het MIT hebben robots gemaakt die dunne flexibele objecten als touwen, draden en kabels kunnen manipuleren met behulp van een grijper met twee vingers.

Cyborg-sprinkhanen detecteren bommen

di, 08/09/2020 - 08:49
Onderzoekers van de McKelvey School of Engineering hebben een manier ontwikkeld om het olfactorische systeem van de sprinkhaan te 'kapen' om de geur van explosieven in milliseconden te detecteren en localiseren.

Bootje plakt onderaan zwevende vloeistof (video)

ma, 07/09/2020 - 13:21
Wetenschappers hebben de wereld op zijn kop gezet met een merkwaardige eigenaardigheid van de fysica, waardoor ze speelgoedboten ondersteboven ónder een zwevende vloeistofmassa lieten drijven.

Weer scherp zien dankzij slimme contactlens met artificiële iris

vr, 04/09/2020 - 12:09
Onderzoekscentrum imec en Universiteit Gent stellen een prototype voor van een elektronische contactlens die de menselijke iris nabootst. Deze veelbelovende technologie vormt een potentiële oplossing voor mensen met een beschadigde of ontbrekende iris.

Wordt Zaandam het Mekka voor zonnepanelen?

vr, 04/09/2020 - 11:32
Er is een hightech Europees zonnepaneel gelanceerd dat vanaf eind dit jaar grootschalig moet worden geproduceerd in Zaandam. De partijen hopen de productie van zonnepanelen, die nu grotendeels plaatsvindt in Azië, terug te halen naar Europa. Op milieuvriendelijke wijze.

TMC ontwikkelt machine voor herbruikbare mondkapjes uit gerecycled plastic in Uganda

vr, 04/09/2020 - 11:21
TMC heeft in samenwerking met Eco Brixs een machine ontwikkeld waarmee in Uganda verzameld plastic gerecycled wordt om herbruikbare en betaalbare mondmaskers van te maken.

Pagina's