Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 2 uur 47 min geleden

Elektrolyse van zeewater zonder pomp of membraan

za, 22/12/2018 - 08:38
Aan de Columbia University is een elektrolyse-apparaat op zonne-energie ontwikkeld dat waterstof produceert uit zeewater. Het apparaat is membraan- en pomp-vrij en kan levert 99% zuiver waterstofgas produceren.

Allround inzetbaar is volgens technisch Nederland belangrijkste marktontwikkeling

ma, 18/06/2018 - 11:30
De allround inzetbaarheid van technici wordt door technisch Nederland gezien als de belangrijkste ontwikkeling van dit moment (21%). Naast allround inzetbaarheid is ook het borgen en bijbrengen van kennis en kunde belangrijk binnen de technische branche (20%). De top drie marktontwikkelingen wordt afgesloten met het tekort aan technici (18%).

Holland Solar: ‘Wiebes maakt met terugleversubsidie de juiste keuze voor eigenaren van zonnepanelen’

ma, 18/06/2018 - 11:07
Holland Solar is blij met het besluit van minister Wiebes om te kiezen voor de invoering van een terugleversubsidie als opvolger van de salderingsregeling voor zonnepanelen. "Met deze keuze biedt de minister de consument en andere eindgebruikers de gewenste investeringszekerheid. In de komende periode zullen wij ons hard maken dat de minister ook voldoende budget reserveert voor de invoering van de terugleversubsidie", aldus Peter Desmet, bestuurslid bij branchevereniging Holland Solar.

Risico's van aquaplaning voor luchtvaart in kaart gebracht met waterbakproef

ma, 18/06/2018 - 10:59
Iedere week raakt er wel ergens in de wereld een vliegtuig van de baan. In zo’n vijf tot tien procent van de gevallen is dit het gevolg van extreme regenval en een kletsnatte landingsbaan. Hoe kun je dergelijke ‘aquaplaning’ voorkomen? Onderzoekers van NLR voerden daartoe vorige week op Twente Airport een aantal remproeven uit met het Citation-testvliegtuig in een zelf geconstrueerde ‘waterbak’: een grote rubberen rechthoekige band die op de start- en landingsbaan wordt geplaatst en gevuld wordt met water. Voor het experiment werd door de plaatselijke brandweer 76.000 liter water uit het Twentekanaal werd opgepompt en in de waterbak gespoten.

Trident Delft team neemt deel aan RoboBoat-wedstrijd (video)

ma, 18/06/2018 - 10:58
Het Trident Delft team van de TU Delft neemt van 18 tot en met 24 juni 2018 deel aan de RoboBoat-wedstrijd in de Amerikaanse stad Daytona, Florida. Het team wordt gedurende deze wedstrijd uitgedaagd met hun boot een reeks opdrachten op een parcours zo snel mogelijk uit te voeren. Denk hierbij aan aanmeren en vertrekken, obstakels ontwijken en door poortjes varen.

Eerste vliegtuig met laminaire vleugel gepresenteerd

ma, 18/06/2018 - 10:36
Het eerste demonstratievliegtuig ter wereld met een laminaire vleugel is onlangs gepresenteerd tijdens de ILA luchtvaartshow in het Duitse Berlijn. Het gaat om de A340 ‘Flight Lab BLADE’, die is voorzien van een innovatieve vleugels die een weerstand van het vliegtuig verminderen en zowel het brandstofverbruik als de schadelijke emissies als CO2 verminderd. De vleugel is ontwikkeld binnen het SFWA (Smart Fixed Wing Aircraft)-onderdeel van het EU-Clean Sky-programma, dat als doel heeft de Europese luchtvaart te verduurzamen. Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en DNW nemen beiden deel aan dit project en mochten als blijk van waardering hun handtekening plaatsen op de romp van het BLADE demonstratievliegtuig.

‘Gelijkspanning biedt kansen in de gebouwde omgeving’

do, 14/06/2018 - 20:33
De energievoorziening staat aan de vooravond van revolutionaire veranderingen. Door elektrificatie en duurzame stroomopwekking zullen het elektriciteitsnet en de -infrastructuur moeten worden herzien. TKI Urban Energy liet onderzoeken welke rol gelijkspanning daar in kan spelen en welk potentieel gelijkspanning heeft in de gebouwde omgeving. De onderzoeksresultaten worden op vrijdag 15 juni gepresenteerd op het congres ‘DC Groot Gelijk’.

"In 2020 hebben we kwantum-internet" (video)

do, 14/06/2018 - 20:16
Onderzoekers van QuTech in Delft zijn er als eersten ter wereld in geslaagd om kwantum-verstrengeling tussen twee kwantumchips sneller te genereren dan dat die verstrengeling verloren gaat. Dit opent de deur naar het verbinden van meerdere kwantum nodes en daarmee naar het eerste echte kwantum-netwerk ter wereld.

Innovatieprijs voor ‘vliegende trekker’

do, 14/06/2018 - 20:07
Machinefabriek Boessenkool uit Almelo is de winnaar geworden van de Nederlandse Innovatieprijs 2018. De uitreiking was woensdagavond 13 juni in het tv-programma De Wereld van Morgen.

Tech United hoopt voor elfde keer finale van RoboCup te bereiken

do, 14/06/2018 - 13:45
Tech United, een team van de TU/e, neemt deel aan de RoboCup. Dit WK robotvoetbal wordt van 18 tot en met 22 juni in het Canadese Montreal georganiseerd. Tech United hoopt voor de elfde keer op rij de finale te behalen.

Zelfklimmende kraan en bouwblokken van bagger

wo, 13/06/2018 - 08:18
Een zelfklimmende kraan voor windmolens, de robotisering van een productielijn voor paraboolveren en bouwblokken van bagger. Dat zijn ontwikkelingen die vorig jaar tot stand zijn gekomen met financiële hulp uit de innovatie- en onderzoeksregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO).

Zwermgedrag gestuurd door wrijving – ook bij gassen

di, 12/06/2018 - 11:19
Veel vissen vormen scholen en vogels zwermen. Zulk collectief gedrag moet voortkomen uit interactie. Hoe dat werkt, was tot nu toe onduidelijk. Nu hebben onderzoekers een modelsysteem ontwikkelde waarmee zij experimenteel aantonen dat zwermgedrag sterk wordt gestuurd door wrijving.

Auto’s Google Street View brengen luchtkwaliteit in beeld

di, 12/06/2018 - 10:50
De auto’s die onze straten in beeld brengen voor Google Street View gaan binnenkort ook de luchtkwaliteit meten. Om te beginnen in Kopenhagen. Universiteit Utrecht zorgt voor de technische en wetenschappelijke ondersteuning van het project.

Stakingen bij DAF en Fokker om vastlopen cao Metalektro

di, 12/06/2018 - 08:47
De werkgevers hebben het ultimatum van de vakbonden laten verlopen en zijn dus niet tegemoet gekomen aan de eisen van de werknemers. FNV Metaal kondigt daarom voor deze week al de eerste acties aan. Bij het hoofdkantoor van Fokker in Papendrecht houden de werknemers woensdag een verlengde lunchactie en bij DAF in Eindhoven wordt vrijdag 24 uur gestaakt.

Vliegen op frituurvet: duurzaam en goedkoop

di, 12/06/2018 - 07:58
De luchtvaartsector veroorzaakt 1,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Naar verwachting is de uitstoot van de sector tegen 2050 met een factor drie tot zes gegroeid. Volgens promovendus Sierk de Jong van Universiteit in Utrecht kunnen we met biobrandstof een groot deel van deze groei inperken. Dan moeten we de brandstof wel duurzaam produceren, nieuwe productietechnologieën ontwikkelen en adequate stimuleringsmaatregelen instellen.

DNB niet overtuigd door blockchain

ma, 11/06/2018 - 09:35
De Nederlandse Bank (DNB) heeft de afgelopen drie jaar geëxperimenteerd met blockchain-technologie. De conclusie: het systeem voldoet vooralsnog niet aan de eisen van een financiële marktinfrastructuur. ‘De grootste tekortkomingen zijn tekortschietende capaciteit, inefficiëntie door hoge energieconsumptie en gebrek aan volledige zekerheid over het hebben voldaan van een betaling’, zo meldt het persbericht. De weerbaarheid van een financiële marktinfrastructuur tegen aanvallen van buitenaf is echter wel groter met blockchain. ‘Maar dat gaat wel ten koste van de capaciteit en de efficiëntie.’

Elektrisch vliegtuig met Siemens technologie neergestort in Hongarije

ma, 11/06/2018 - 08:45
Een deels elektrisch aangedreven vliegtuig dat door Siemens in samenwerking met Airbus, de Hongaarse vliegtuigbouwer Magnus Aircraft en andere partners is ontwikkeld is verongelukt in Hongarije. Bij de crash kwamen twee mensen om het leven.

Nederland met 11 teams naar Shell Eco-marathon in Londen

do, 07/06/2018 - 11:26
Nederland is met elf teams vertegenwoordigd op de 33e Shell Eco-marathon Europa. Van 5 tot en met 8 juli gaan in Londen 174 teams uit 24 landen de uitdaging aan om met hun zelfontwikkelde, energiezuinige voertuigen zo efficiënt mogelijk te rijden.

Subsidie MVI-Energie vernieuwd

do, 07/06/2018 - 10:04
De subsidieregeling Maatschappelijk Verantwoord Innoveren Energie (MVI-Energie) is vernieuwd. Nieuw in de regeling is dat onderzoeksvragen concreet zijn. Het gaat om vraagstukken als de productie van bio-energie, de verduurzaming van de industrie en de uitrol van wind op zee - in de gebouwde omgeving.

Nieuwe onderzoeksagenda Cybersecurity

do, 07/06/2018 - 09:42
Dcypher heeft de 3e editie van de National Cyber Security Research Agenda (NCSRA III) gelanceerd. De NCSRA III beschrijft cyberbeveiligingsonderzoekuitdagingen rond vijf pijlers die samen cybersecurityonderzoek en -ontwikkeling in Nederland ondersteunen. Deze pijlers zijn: Ontwerpen, Verdedigen, Aanvallen, Governance en Privacy.

Pagina's