Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 2 uur 6 min geleden

SER bepleit regionale aanpak voor toekomstgerichte industrie

3 uur 19 min geleden
De Nederlandse industrie moet de komende jaren versneld innoveren, inspelen op de toekomstkansen en de kans krijgen om zich te ontwikkelen tot de wereldtop in de energietransitie. Dat biedt de beste garantie op voldoende werkgelegenheid. Dit stelt de SER in het ontwerpadvies “Nationale klimaataanpak voor regionale industriële koplopers.”

Student 3D-print eigen armprothese

wo, 19/06/2019 - 15:38
De Amerikaanse engineeringstudent A.J. Bafetti heeft een mooie onderarmprothese voor zichtzelf ge3D-print. De student aan het Tidewater Community College in Virginia is zonder arm geboren doordat deze in de baarmoeder werd afgekneld door de navelstreng. Hij vond dat eerdere protheses niet goed pasten en maakte een nieuw exemplaar met de apparatuur van zijn school. Die bevalt hem veel beter: hij draagt hem elke dag.

Arianespace lanceert Juice naar Jupiter

wo, 19/06/2019 - 14:58
Arianespace gaat de Ariane-5 of een nieuwe Ariane-64 lanceren bij de Europese missie naar Jupiter. Dat hebben het Europese lanceerbedrijf en het Europese Ruimtevaartbureau ESA vastgelegd op de op de International Paris Air Show.

Met een zelfgebouwde raket de ruimte in

wo, 19/06/2019 - 13:37
Veel jongetjes dromen ervan – en sommige doen het ook. Een raket bouwen om de ruimte in te schieten. De studenten van Delft Aerospace Rocket Engineering (Dare) denken dit te kunnen bereiken met de vierde versie van hun zelfgebouwde raket, die vorige week werd onthuld. De lancering vindt in de zomer van volgend jaar plaats vanaf de Denel Overberg Test Range in Zuid-Afrika.

De Stratolaunch is te koop

wo, 19/06/2019 - 09:56
De Stratolaunch is te koop. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CBNC. Het breedste vliegtuig ter wereld, dat in april zijn eerste proefvlucht maakte, moet 400 miljoen dollar opbrengen. Naar verluidt heeft Richard Branson 1 dollar geboden.

Stap richting topologische isolator van grafeen

wo, 19/06/2019 - 09:34
NWO Rubicon-fellow Joshua Island heeft in samenwerking met medewerkers van de Universiteit van Californië, Santa Barbara een manier gevonden om grafeen om te zetten in een topologische isolator.

Druppels transporteren met behulp van golvende materialen

wo, 19/06/2019 - 09:12
Zelfreinigende oppervlakken en laboratoria op een chip worden nog efficiënter als je de druppels op afstand kunt sturen. De TU/ en RUG hebben ze een manier bedacht om druppels te transporteren door middel van oppervlaktegolven. Het zogenoemde mechanowetting werkt ook op een schuin of verticaal oppervlak.

Hoge boete Shell Moerdijk voor explosies en lekken gevaarlijke stof

di, 18/06/2019 - 20:19
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft Shell opzettelijk niet alles gedaan om het zware ongeval in Moerdijk te voorkomen. Ook is het aan het chemiebedrijf te wijten dat 1,5 jaar later een gevaarlijke stof in de buitenlucht terechtkwam, dat gevaar opleverde voor de gezondheid en het milieu. Shell overtrad de arbeidsomstandighedenwet en milieubeheerwet en moet een boete betalen van 2.500.000 euro.

Meerderheid mkb’ers denkt geen interessant doelwit te zijn voor cyberaanvallen

di, 18/06/2019 - 19:11
Meer dan de helft van de mkb’ers (53%) denkt dat zijn onderneming geen interessant doelwit is voor digitale dreigingen. Dat blijkt uit onderzoek van Allianz in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos. Dit terwijl 22 procent van het mkb het afgelopen jaar het doelwit was van cyberaanvallen, waarvan 41 procent zelfs meerdere keren.

Kritisch blijven denken voor veilig werk

di, 18/06/2019 - 14:54
Als je al denkt te weten hoe het zit bij bijvoorbeeld een arbeidsongeval, kom je eerder met gesloten, suggestieve vragen zoals: ‘Het komt zeker door..? ‘Is het niet zo dat…’. Daar moet de arboprofessional voor waken. Kom liever met open vragen en blijf kritisch denken, adviseert dr. Ingeborg van der Geest, gepromoveerd neerlandica en freelance communicatie-adviseur.

Boeing: luchtvaart- en defensiemarkt groeit naar 8,7 biljoen dollar tot 2028

di, 18/06/2019 - 14:20
Een gezonde burgerluchtvaartindustrie, stabiele defensie-uitgaven en de noodzaak om alle platforms gedurende hun levenscyclus te onderhouden, zorgen voor groei in de luchtvaart- en defensiesector, aldus de Boeing Market Outlook, die maandag tijdens de Paris Air Show werd gepubliceerd. De outlook waardeert de luchtvaart- en defensiesector de komende tien jaar op 8,7 biljoen dollar, tegenover 8,1 biljoen dollar een jaar geleden.

Rondetafeldiscussie over veilig werken op hoogte

di, 18/06/2019 - 14:11
Vijf experts praten vanuit hun eigen expertise over veilig werken (op hoogte) in de industrie, de arbeidsmarkt en de meerwaarde van richtlijnen en checklists.

Deense studenten testen de elektromotoren en frequentieregelaars van de toekomst

di, 18/06/2019 - 12:18
Aan de Universiteit van Zuid-Denemarken krijgen ingenieursstudenten les in elektronica, waarbij ze worden uitgedaagd met industriële apparatuur die wordt aangedreven door elektromotoren en frequentieregelaars van Nidec.

Project ‘iComposite 4.0’ verbetert productie composieten

di, 18/06/2019 - 10:54
Composietmaterialen zoals koolstofvezelversterkte kunststoffen worden nog steeds spaarzaam gebruikt in de automotive. Dat komt omdat de productiekosten te hoog zijn. Het Duitse ‘iComposite 4.0’ is er in geslaagd de kosten voor een prototypeonderdeel met meer dan 50% en de doorlooptijden met meer dan 40% te verlagen.

Explosie Noors waterstoftankstation veroorzaakt door lek in drukvat

ma, 17/06/2019 - 12:12
De explosie bij het waterstofstation bij Oslo van vorige maandag, is begonnen bij een lek in een hogedrukvat. Dat stelt veiligheidsadviseur Gexcon, dat het incident onderzoekt. Hoe het lek is ontstaan, is nog niet duidelijk. Dit zal Gexcon verder uitzoeken.

Met de vuilniswagen naar kantoor

ma, 17/06/2019 - 11:30
Scania heeft een elektrisch zelfrijdend conceptvoertuig voor de stad ontworpen dat ’s ochtends en ’s avonds forenzen heen en weer kan brengen, overdag goederen distribueert en ’s nachts afval ophaalt.

‘Ondergronds waterreservoir is veelbelovend voor grootschalige elektriciteitsopslag’

ma, 17/06/2019 - 10:57
Limburg lobbiet al lange tijd voor een grootschalig ondergronds stuwmeer dat als opslagsysteem kan dienen voor duurzaam opgewekte elektriciteit. Berenschot heeft het project onderzocht en concludeert dat O-PAC (Ondergrondse Pomp Accumulatie Centrale) een gunstig effect kan hebben op de productie van duurzame elektriciteit en in 2030 kostendekkend kan zijn.

Top Dutch Solar Racing wil effectief Australië door

ma, 17/06/2019 - 10:22
Top Dutch Solar Racing, bestaande uit studenten van de Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Friesland College en Noorderpoort, onthulde op woensdag 12 juni de eerste zonneauto van Noord-Nederland. Met deze auto doet het team mee aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië.

Hangmat voor flexibel en veilig transport van monopiles

ma, 17/06/2019 - 10:09
De monopiles van windturbines worden steeds dunner en dus kwetsbaarder. Het bedrijf TWD heeft daarom een hangmat ontworpen voor het transport. Deze innovatieve seafastening is geschikt voor monopiles met een diameter tussen 7 en 11 meter. Hij verdeelt de krachten op de buis gelijkmatiger dan andere seafastenings.

Algoritme helpt robot menselijk gedrag te voorspellen (video)

ma, 17/06/2019 - 09:54
In de samenwerking tussen mens en co- of robot, is het belangrijk dat de bot kan voorspellen wat de mens gaat doen. Zo is het veilig en efficiënt. Een nieuw algoritme, ontwikkeld aan het MIT, helpt bots te begrijpen in welke richting de mens zich beweegt. Zo weet hij of zijn collega eraan komt, of juist net is gepasseerd.

Pagina's