Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 1 uur 5 min geleden

's Werelds eerste 4p passagiersvliegtuig op waterstof en li-ion de lucht in (video)

do, 14/01/2021 - 00:00
's Werelds eerste volledig elektrische vierpersoons passagiersvliegtuig heeft een testvluchtvergunning gekregen. De Hy4 is ontwikkeld in Duitsland en vliegt op waterstof, aangevuld met extra power uit een li-ion accupakket. De makers denken over tien jaar kisten te kunnen aandrijven voor 40 passagiers.

Of zetten we een rat op de heftruck?

wo, 13/01/2021 - 15:26
De mens denkt tegenwoordig vooral aan robots als het gaat om het overnemen van vervelende taken, maar wat blijkt? De rat is ook heel geschikt. Als je hem beloont met lekkere zoete ontbijtgranen, rijdt hij bijvoorbeeld moeiteloos met een elektrisch karretje van A naar B.

Vliegen op uitlaatgas

wo, 13/01/2021 - 15:25
Onderzoekers hebben een efficiënte manier gevonden om uit de lucht afgevangen koolstof om te zetten in vliegtuigbrandstof. Zo kunnen vliegtuigen dus deels vliegen op hun eigen uitstoot.

Best of CES: Lenovo-smart-glasses

wo, 13/01/2021 - 15:24
Een van de mooiste vernieuwingen die tot nu toe zijn gepresenteerd op de Consumer Electronics Show (CES) is wat ons betreft de Lenovo ThinkReality A3: een slimme bril die de gebruiker tot vijf computerschermen tegelijk kan tonen. Er is ook een industrie-variant.

Trekdraadsensoren voor ijssmelt metingen

wo, 13/01/2021 - 15:18
Op de locatie waar in 2010 de grootste jaarlijkse smelt ooit op de Groenlandse ijskap werd gemeten, heeft het Nederlandse bedrijf Greenland Guidance een ijsablatie-tracker geïnstalleerd, de DDwiat (draw wire ice ablation tracker). In deze speciale ijsablatie trackers zitten trekdraadsensoren van Althen Sensors & Controls.

Imes en Intel-onderzoekers ontwikkelen Spintronic Logic Device

wo, 13/01/2021 - 14:57
Onderzoekers van Imec en Intel hebben het Spintronic Logic Device ontwikkeld: een apparaat met laag vermogen werkt volledig op elektrische stroom en gaat een stap verder dan zijn concurrenten die afhankelijk zijn van magnetische velden

Best of CES in mobiliteit: Mercedes-Benz Hyperscreen (video)

wo, 13/01/2021 - 14:36
De onthulling van de Mercedes-Benz EQS laat nog even op zich wachten, maar het dashboard is vast gepresenteerd op de CES. In al zijn glorie. Het MBUX Hyperscreen is een gebogen display is 1,41 meter breed, bestaande uit meerdere displays die optisch naadloos in elkaar overlopen.

FME: 'Innovatie moet nu echt topprioriteit worden'

wo, 13/01/2021 - 11:56
De R&D budgetten in de technologische industrie staan ernstig onder druk. Uit de Covid-19 enquêtes van FME blijkt keer op keer dat nog veel bedrijven dreigen te gaan bezuinigen op innovatie.

Vloeibaar noch vast

wo, 13/01/2021 - 08:37
Een interdisciplinair team van onderzoekers van de universiteiten van Konstanz en Amsterdam heeft een nieuwe materietoestand ontdekt, vloeibaar glas, met structuureigenschappen die tot nu toe niet eerder waren waargenomen. De ontdekking leidt tot nieuwe inzichten in de eigenschappen en fase-overgangen van glas.

No Waste Challenge

di, 12/01/2021 - 13:25
What Design Can Do (WDCD) lanceert vandaag de No Waste Challenge. Deze ontwerpwedstrijd roept alle creatieve en innovatieve geesten op om de invloed van afval en (over)consumptie op klimaatverandering aan te pakken. Winnaars krijgen 10.000 euro aan financiering en een twaalf maanden durend ontwikkelingsprogramma om hun ideeën te realiseren.

Industrie meest positief gestemde sector over digitale toekomst

di, 12/01/2021 - 11:37
De industriesector is, in vergelijking met andere sectoren, het positiefst over hoe hun organisatie de komende twee jaar digitaal zal ontwikkelen. Dit blijkt uit onderzoek van IT-dienstverlener Ictivity, uitgevoerd onder 1730 werkende Nederlanders, waarvan er 438 in de industriesector werkzaam zijn.

High Tech Campus wordt eerste living lab voor autonome drones in Europa

ma, 11/01/2021 - 09:11
Op de High Tech Campus in Eindhoven mag straks als eerste plek in Europa getest worden met autonome drones. Het driejarige onderzoeksproject 'Flying Forward 2020' is onlangs door de Europese Commissie toegekend aan een consortium van bedrijven, overheidsinstellingen en universiteiten. Ook in Finland (Oulu), Estland (Tartu), Italië (Milaan) en Spanje (Zaragoza) komen er testlocaties.

Kees Koolen start cleantech campus in Twente

ma, 11/01/2021 - 08:54
Ondernemer en investeerder Kees Koolen richt cleantech campus 'The Green Box' op. Op de plek van Eaton in Hengelo komt een '​​Europese technologie-, ondernemers- en wetenschapscampus die zich toelegt op de ontwikkeling van haalbare en betaalbare oplossingen voor schone energie'.

Boeren leasen stikstofruimte aan industrie en bouw

ma, 11/01/2021 - 08:27
Rondom de Nieuwkoopse Plassen starten ruim 50 boeren een pilot waarbij zij hun stikstofruimte tijdelijk aan de bouw- en industriesector verleasen. Met de financiële opbrengst daarvan bouwen de boeren innovatieve en emissiearme stallen.

Ineke Dezentjé in Raad van Toezicht TU/e

ma, 11/01/2021 - 08:17
Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, voorzitter van ondernemersorganisatie FME, is sinds 1 januari lid van de Raad van Toezicht van Eindhoven University of Technology.

FPT-VIMAG start vakgroep 3D printing

ma, 11/01/2021 - 08:08
De Federatie Productie Technologie (FPT-Vimag) richt de nieuwe vakgroep 3D printing op. De leden vinden namelijk dat het potentieel van 3D printen onvoldoende wordt benut. De vakgroep richt zich op het verhogen van het kennisniveau rondom 3D printing bij het MKB.

Materiaal kan zonne-energie verzamelen en maar liefst vier maanden opslaan

do, 07/01/2021 - 11:47
Onderzoekers van de Lancaster University bestudeerden een nieuw kristallijn materiaal en ontdekten dat het energie van de zon kan opvangen en maandenlang opslaan bij kamertemperatuur. De energie kan op aanvraag als warmte worden afgegeven.

Oak Ridge vindt alternatief voor kobalt in lithium-ionbatterijen

do, 07/01/2021 - 11:33
Onderzoekers van het Oak Ridge National Laboratory hebben een nieuwe familie kathodes ontwikkeld die de kostbare kathodes op basis van kobalt kunnen vervangen. Kobalt wordt doorgaans aangetroffen in de lithium-ionbatterijen die elektrische voertuigen en consumentenelektronica aandrijven.

Visualisatie voegt transparantie toe aan digitale productontwikkeling

do, 07/01/2021 - 11:13
Productontwikkeling wordt steeds veeleisender. Kwaliteitseisen worden steeds hoger en bovendien moeten ontwerpers rekening houden met criteria als duurzaamheid en energie-efficiëntie. Visualisatiesoftware biedt de mogelijkheid om de complexe interactie tussen alle verschillende parameters en kenmerken van het geplande product bloot te leggen. Voor dit doel hebben Fraunhofer-onderzoekers een interactieve tool ontwikkeld die een betrouwbare basis biedt voor het nemen van geïnformeerde beslissingen over de ontwerpalternatieven van een product.

Kan machine learning de ontwerpcyclus van technologie 40.000 keer versnellen?

do, 07/01/2021 - 10:54
Een onderzoeksteam van Sandia National Laboratories (VS) heeft machine learning gebruikt om lastige materiaalkundige berekeningen meer dan 40.000 keer sneller dan normaal uit te voeren. Hun resultaten kunnen een dramatische versnelling inluiden in de creatie van nieuwe technologieën voor optica, ruimtevaart, energieopslag en mogelijk medicijnen, terwijl laboratoria tegelijkertijd geld kunnen besparen op computerkosten.

Pagina's