Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 6 min 57 sec geleden

Elektrolyse van zeewater zonder pomp of membraan

za, 22/12/2018 - 08:38
Aan de Columbia University is een elektrolyse-apparaat op zonne-energie ontwikkeld dat waterstof produceert uit zeewater. Het apparaat is membraan- en pomp-vrij en kan levert 99% zuiver waterstofgas produceren.

CNV Vakmensen wil 3,5% loonstijging in nieuwe cao metalektro

1 uur 33 min geleden
Om een aantrekkelijke metalektro-sector te kunnen zijn stelt CNV Vakmensen een cao voor 1 jaar voor met een loonstijging van 3,5 procent. Jeugdschalen in het loongebouw moeten verdwijnen, vindt de bond. De onderhandelingen voor de nieuwe cao starten op 28 maart.

Maritieme sector lokt scholieren met wedstrijd

1 uur 56 min geleden
Het Nationaal Instituut voor de Scheepvaart en Scheepsbouw (Niss) wil scholieren inspireren om voor hun eindexamen aan de slag te gaan met een maritiem vraagstuk. Zo kunnen de leerlingen de sector leren kennen.

1,5 miljoen euro voor ontwikkeling batterij met silicium-anode

di, 20/03/2018 - 10:20
LeydenJar Technologies, een spin-out van ECN, ontvangt een kapitaalinjectie van in totaal 1,5 miljoen euro. LeydenJar wil het geld gebruiken om een nieuwe batterijtechnologie op basis van een silicium-anode in plaats van grafiet verder te ontwikkelen.

Electric Superbike Twente in productiefase voor Moto E-competitie

ma, 19/03/2018 - 08:48
Het Electric Superbike Team Twente draait op volle toeren en maakt zich klaar voor de MotoE-competitie in de zomer van 2018. Het ontwerp van de volledig elektrische motorfiets is in september 2017 gestart en inmiddels afgerond. De productiefase is begonnen.

Groeiend aantal organisaties actief in Biobased Economy

ma, 19/03/2018 - 08:29
Een groeiend aantal organisaties is actief in de Biobased Economy. Dat blijkt uit de jaarlijkse monitoring van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Zowel het bedrijfsleven als de overheid zetten met investeringen in op hernieuwbare grondstoffen.

PhD-opleiding duurzame energieconversie van start

ma, 19/03/2018 - 08:16
Het Zwaartekrachtprogramma Netherlands Center for Multiscale Catalytic Energy Conversion (MCEC) start met een PhD-opleiding die de scheikundige, natuurkundige en technische aspecten van de duurzame energieconversie integreert, zowel in samenwerkingen binnen de wetenschap als met de industrie. het Europese Marie Skłodowska-Curie Cofund-programm geeft 1,7 miljoen euro subsidie.

"Pas op voor lock-in bij industriële elektrificatie"

ma, 19/03/2018 - 07:58
Innovatie op gebied van elektrificatie van de Nederlandse industrie moet zich niet alleen richten op de nabije toekomst, maar ook op de toekomstige veranderingen in het industrie. Omdat de energie-intensieve industrie in 2050 volledig anders is dan vandaag de dag, moet er technologie worden ontwikkeld die niet alleen de huidige CO2 emissies verminderen maar ook in de toekomst. Belangrijk is om bij de korte termijn implementatie van elektrificatie technologie zogenaamde ‘lock-in’ te voorkomen, die barrières creëert voor verdere innovatie.

370 miljoen om Brainport Eindhoven fit te houden

ma, 19/03/2018 - 07:53
Het kabinet reserveert 130 miljoen euro voor het versterken van de internationale concurrentiepositie van Brainport Eindhoven. In combinatie met bijdragen vanuit de regio wordt hiermee een totale impuls van 370 miljoen euro gerealiseerd.

Boer zoekt precisietechniek (video)

do, 15/03/2018 - 13:43
Precisietechnieken blijken op het akkerbouwbedrijf vaak nog niet helemaal praktijkrijp. Van plug and play is veelal geen sprake. Het project Nationale Proeftuin PrecisieLandbouw (NPPL) gaat boeren daarom helpen bij het toepassen van precisielandbouw op hun bedrijf. Hiervoor zijn zes boeren geselecteerd uit 55 kandidaten. Wie nog technieken in de aanbieding heeft, is welkom.

Boer zoekt precisielandbouwwerktuig of -techniek (video)

do, 15/03/2018 - 13:43
Precisietechnieken blijken op het akkerbouwbedrijf vaak nog niet helemaal praktijkrijp. Van plug and play is veelal geen sprake. Het project Nationale Proeftuin PrecisieLandbouw (NPPL) gaat boeren daarom helpen bij het toepassen van precisielandbouw op hun bedrijf. Hiervoor zijn zes boeren geselecteerd uit 55 kandidaten. Wie nog technieken in de aanbieding heeft, is welkom.

XPrize-wedstrijd voor ontwikkeling levensechte avatars

do, 15/03/2018 - 13:10
De bedrijven XPrize en Ana hebben een internationale, vierjarige competitie voor de ontwikkeling van levensechte avatars in het leven geroepen. Met de Ana Avatar XPrize is een bedrag van 10 miljoen dollar gemoeid.

Stephen Hawking overleden

wo, 14/03/2018 - 09:32
Stephen Hawking is overleden, vanochtend in zijn woonplaats Cambridge. De Britse natuurkundige, kosmoloog en wiskundige is vooral beroemd geworden met zijn werk op het gebied van zwarte gaten en singulariteiten in de kosmologie. De laatste jaren waarschuwde hij ook regelmatig voor de gevaren van kunstmatige intelligentie.

Je eigen zweet als bron van elektriciteit

wo, 14/03/2018 - 07:32
Onderzoekers aan de Amerikaanse Binghamton University hebben een stretchmateriaal ontwikkeld dat energie haalt uit de bacteriën in ons zweet. Zo kan je brandstofcellen op de huid dragen en gebruiken om bijvoorbeeld je mobiele telefoon mee op te laden.

Hotspot Artificial Intelligence op Science Park Amsterdam

wo, 14/03/2018 - 07:31
De Universiteit van Amsterdam wil een hotspot van wereldklasse creëren op het gebied van Artificial Intelligence (AI) op het Amsterdam Science Park. Het nieuwe co-creatiegebouw moet dé plek worden voor onderwijs, onderzoek en ondernemen op het gebied van kunstmatige intelligentie. De gemeente Amsterdam draagt 4 miljoen euro bij aan het initiatief.

Week van de RI&E: Voorkom verzuim en verloop, begin bij de RI&E

di, 13/03/2018 - 20:18
Van 11 tot 15 juni vindt de vierde Week van de RI&E plaats, met dit jaar als thema: ‘Voorkom verzuim en verloop, begin bij de RI&E’.

Tips voor preventiemedewerkers

di, 13/03/2018 - 19:58
TNO heeft een nieuw filmpje ontwikkeld in de serie “Tips voor preventiemedewerkers” van inPreventie. In deze derde aflevering worden er tips gegeven voor het op de kaart zetten en houden van veilig en gezond werken.

Vervanging gevaarlijke stoffen

di, 13/03/2018 - 14:51
Het vervangen van gevaarlijke chemicaliën door veiligere chemische stoffen of technieken kan leiden tot flinke voordelen voor uw bedrijf, voor het milieu en voor de gezondheid van werknemers en consumenten. Maar welke voordelen zijn dit precies en welke hulp kunt u krijgen bij vervanging?

“Rol techniek komende zeven jaar groter dan ooit tevoren”

di, 13/03/2018 - 14:17
Volgens de toekomstverkenning Connect2025 zal de rol van de techniek in de komende zeven jaar groter zijn dan ooit tevoren. ‘De energietransitie, circulaire economie, verstedelijking en digitalisering zullen de samenleving ingrijpend veranderen. Uiteenlopende technische innovaties drukken al in de nabije toekomst hun stempel op wonen, werken en zakendoen.’

“We kunnen vliegen op brandstof uit gft”

di, 13/03/2018 - 13:25
Gft-afval wordt normaal gesproken vergist tot methaangas. Maar micro-organismen kunnen uit gft ook andere waardevolle grondstoffen maken. “Uit het voedselafval in de EU kunnen we genoeg biobrandstof maken om 10% van alle vliegtuigen ter wereld te laten vliegen!”

Pagina's