Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 42 min 52 sec geleden

Minister onderzoekt bedrijfsspionage bij High Tech Campus

do, 21/10/2021 - 12:23
Het ministerie van Economische Zaken onderzoekt of er extra maatregelen nodig zijn om bedrijfsspionage tegen te gaan op de High Tech Campus in Eindhoven. Dat meldt het FD. Aanleiding is de verkoop van de campus aan het Singaporese staatsinvesteringsfonds GIC.

Flexibele legering voorkomt corrosie van staal en herstelt zichzelf bij beschadiging

do, 21/10/2021 - 07:54
Wetenschappers van de Rice University hebben een nieuwe legering gemaakt met een unieke en diverse reeks eigenschappen die zeer effectief zouden kunnen blijken in het beschermen van staal tegen corrosie. De coating verhinderde niet alleen roestvorming in ondergedompelde platen van gewoon staal, maar is flexibel en bleek in staat zichzelf te herstellen na beschadiging.

Rollator zoekt zelf patiënten in zieken- en verpleeghuizen (video)

do, 21/10/2021 - 07:47
Onderzoekers van de Japanse Hokkaido University hebben een autonome rollator ontwikkeld voor patiënten in verpleeg- en ziekenhuisomgevingen. Het systeem kan naar verluidt verpleeghuis- en ziekenhuispatiënten lokaliseren die een wandeling willen maken of van locatie willen veranderen binnen een faciliteit zonder tussenkomst van verpleeghuis- of ziekenhuispersoneel.

Vliegen met holle vleugels

wo, 20/10/2021 - 15:21
De meeste eVTol-startups richten zich op luchttaxitoepassingen, met twee tot zes stoelen. Maar een paar denken groter. Craft Aerospace (VS) streeft naar voor negen zitplaatsen, voor regionale vluchten tussen steden. En dat doet het met een volstrekt verrassend aandrijfsysteem.

Een Vtol met holle vleugels

wo, 20/10/2021 - 15:21
De meeste eVTol-startups richten zich op luchttaxitoepassingen, met twee tot zes stoelen. Maar een paar denken groter. Craft Aerospace (VS) streeft naar voor negen zitplaatsen, voor regionale vluchten tussen steden. En dat doet het met een volstrekt verrassend aandrijfsysteem.

FME steunt elektrificatie oproep aan het kabinet

wo, 20/10/2021 - 12:51
Elektrificatie – zowel direct, als indirect via waterstof – is een belangrijke weg om de Nederlandse industrie vergaand te verduurzamen. Het aanleggen van deze route gaat echter te traag. FME steunt daarom de oproep van de Power-to-Industry coalitie aan de formerende partijen om de kansen die elektrificatie biedt te verzilveren.

Robottextiel kan mensen helpen ademen (video)

wo, 20/10/2021 - 08:04
Een nieuw soort vezel kan worden verwerkt tot kleding die voelt hoeveel het wordt uitgerekt of samengedrukt, en dan onmiddellijk voelbare feedback geeft in de vorm van druk, zijwaartse rek of vibratie. Dergelijke stoffen zouden kunnen worden gebruikt in kledingstukken die zangers of atleten helpen hun ademhaling beter onder controle te houden, of die patiënten die herstellen van een ziekte of operatie helpen hun ademhalingspatroon te herstellen.

'Gerecycleerde lithiumbatterijen even goed - en soms zelfs beter - als nieuwe'

wo, 20/10/2021 - 07:45
Lithium-ionbatterijen, met hun gebruik van riskant gedolven metalen, bezoedelen het groene imago van EV's. Recycling om die waardevolle metalen terug te winnen, zou de sociale en ecologische impact van mijnbouw minimaliseren, miljoenen tonnen batterijen van stortplaatsen houden en het energieverbruik en de emissies die worden veroorzaakt door het maken van batterijen verminderen.

Een nieuwe staat van materie - elektronenvierlingen

wo, 20/10/2021 - 07:03
Het centrale principe van supergeleiding is dat elektronen paren vormen. Maar kunnen ze ook condenseren tot viertallen? Recente bevindingen suggereren van wel, en een natuurkundige van het KTH Royal Institute of Technology publiceerde het eerste experimentele bewijs van dit verviervoudigende effect en het mechanisme waarmee deze toestand van materie optreedt.

Rechtuit fotonen, almaar rechtuit!

di, 19/10/2021 - 15:49
Er is een op topologie gebaseerde methode ontwikkeld die microgolffotonen dwingt om één richting op te bewegen, ondanks ongekende niveaus van wanorde en obstakels op hun weg. Deze ontdekking maakt de weg vrij voor een nieuwe generatie hoogfrequente circuits en extreem robuuste, compacte communicatieapparatuur.

Rechtuit fotonen, alsmaar rechtuit!

di, 19/10/2021 - 15:49
Er is een op topologie gebaseerde methode ontwikkeld die microgolffotonen dwingt om één richting op te bewegen, ondanks ongekende niveaus van wanorde en obstakels op hun weg. Deze ontdekking maakt de weg vrij voor een nieuwe generatie hoogfrequente circuits en extreem robuuste, compacte communicatieapparatuur.

Minifabriekje op zonne-energie

di, 19/10/2021 - 12:31
Een volledig operationele standalone minireactor op zonne-energie. Dat heeft UvA-hoogleraar Flow Chemistry Timothy Noël ontwikkeld met zijn team. De ‘minifabriek’ is geschikt voor de productie van fijnchemicaliën op afgelegen locaties – op aarde en misschien zelfs op Mars.

Chirurgische instrumenten van medisch afval

di, 19/10/2021 - 09:51
In Nederlandse ziekenhuizen wordt per jaar ruim een miljoen kilo blauw ‘inpakpapier’ gebruikt voor het steriel houden van medische instrumenten. Na gebruik zorgt dit voor een enorme berg afval. TU Delft onderzoekers Tim Horeman en Bart van Straten bedachten, in samenwerking met onder andere het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam, een omsmeltmethode om van dit blauwe polypropyleen inpakpapier een nieuw medisch hulpmiddel te maken.

Innovatietrends in plasticrecycling en bioplastics

di, 19/10/2021 - 09:33
Uit onderzoek van het Europees Octrooibureau (EOB) blijkt dat Europa en de VS samen goed zijn voor 60% van de wereldwijde octrooiactiviteit op het gebied van plasticrecycling en bioplastic-technologieën. Nederlandse bedrijven en onderzoeksinstituten zijn goed voor 11,5% van de Europese octrooien op dit gebied. Nederland heeft de meeste octrooien in relatie tot de populatie.

James Dyson Award – TU/D-alumnus haalt wereldwijde top 20 met plasticscanner

di, 19/10/2021 - 08:12
De James Dyson Award's Global Top 20 is bekendgemaakt. Uit de ruim 2000 inzendingen nomineerde de vijftienkoppige tech-jury onder meer de plasticscanner van Industrieel Ontwerpen-alumnus Jerry de Vos. Het gaat om een een goedkope handscanner die gebruikers ter plekke kan vertellen van welk soort plastic een product is gemaakt.

TU Delft-onderzoekers teleporteren kwantuminformatie van licht naar micro-mechanische beweging

di, 19/10/2021 - 07:38
Een groep TU Delft onderzoekers is erin geslaagd om een kwantumtoestand te teleporteren van een enkel foton naar een optomechanisch systeem, dat uit miljarden atomen bestaat. Dit maakt toepassingen mogelijk zoals repeater knooppunten voor het kwantum internet. Daarnaast maakt het nieuwe manieren mogelijk om de fundamenten van de kwantummechanica te onderzoeken.

Boete voor leverancier voerrobot na fataal ongeval

ma, 18/10/2021 - 15:41
In januari 2018 gebeurde een fataal ongeluk bij een boerenbedrijf. Een van de kinderen van de boer was op een voerrobot geklommen en raakte bekneld. Ten gevolge van de beknelling overleed de jongen.

Facebook zoekt 10.000 Europese techies om 'the Metaverse' te bouwen

ma, 18/10/2021 - 13:11
Facebook staat aan het begin van een reis naar het volgende computerplatform. In samenwerking met anderen ontwikkelt het wat 'the Metaverse' wordt genoemd - een nieuwe fase van onderling verbonden virtuele ervaringen met behulp van technologieën zoals virtual en augmented reality. En Europeanen zullen het vormgeven.

Overheidswebsite ‘werken met gevaarlijke stoffen’ voor werkgevers

ma, 18/10/2021 - 11:16
Met het lanceren van een website ‘Werken met gevaarlijke stoffen’ speciaal voor werkgevers, is er nu een centraal informatiekanaal van de actuele regelgeving op gevaarlijke stoffengebied voor werkgevers.

Wiskundige doorbraak maakt chips factor 1000 energiezuiniger

ma, 18/10/2021 - 09:11
Een wiskundige doorbraak van Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) laat neuromorfe chip hartafwijkingen, spraak en handgebaren tot duizendmaal energiezuiniger herkennen. Zulke energiezuinige AI-chips zijn ideaal voor draagbare en mobiele toepassingen.

Pagina's