Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 2 uur 27 min geleden

Elektrolyse van zeewater zonder pomp of membraan

za, 22/12/2018 - 08:38
Aan de Columbia University is een elektrolyse-apparaat op zonne-energie ontwikkeld dat waterstof produceert uit zeewater. Het apparaat is membraan- en pomp-vrij en kan levert 99% zuiver waterstofgas produceren.

Onderbezetting, weinig investeringen en menselijke fouten bedreigen cybersecurity in industrie

vr, 21/09/2018 - 08:33
Volgens Kaspersky Labs onderzoek ‘State of Industrial Cybersecurity (ICS) 2018’ zijn onderbezetting, gebrek aan investeringen en menselijke fouten de belangrijkste bedreigingen voor de digitale veiligheid van vitale netwerken in de energie, logistieke en industriële sector. Tegelijkertijd geven de respondenten in dit jaarlijkse onderzoek naar de veiligheid van vitale infrastructuren aan dat 40% van hun kritische netwerken in zes maanden tijd geconfronteerd zijn met cyberaanvallen.

Feda stelt werknemers van de toekomst centraal tijdens WoTS

vr, 21/09/2018 - 08:30
Feda reikt tijdens WoTS de Young Professional Award uit. Daarnaast grijpt de vereniging de beurs aan om haar Technische Leergang nummer 10 te presenteren.

InMotion wil als eerste E-team aan Le Mans meedoen

do, 20/09/2018 - 14:58
TU/e-team InMotion heeft de mock-up onthuld van de Vision: de elektrische raceauto waarmee ze in 2023 willen deelnemen aan de 24 uur van Le Mans. De auto moet in twee minuten volledig kunnen opladen, iets waar huidige elektrische auto’s al gauw een uur voor nodig hebben. Door aan te tonen dat de laadtijd van elektrische auto’s drastisch verkort kan worden – en vergelijkbaar wordt met een tankbeurt met benzine – hoppt het team een drempel richting elektrisch rijden weg te nemen.

Een rockster in een petrischaaltje (video)

do, 20/09/2018 - 12:35
Met 's werelds eerste neurale synthesizer treedt kunstenaar Guy Ben-Ary op tijdens het TodaysArt Festival, dit weekend in Den Haag. Erik Danen van de universiteit in Leiden hielp hem om neurale stamcellen te transformeren tot neurale netwerken op een chip.

De Miljoenennota: boekhoudkundig in orde, maar weinig visionair

wo, 19/09/2018 - 15:30
De Nederlandse economie groeit, het begrotingsoverschot loopt op, de overheidsschuld daalt met 6 miljard euro en de werkloosheid komt op het laagste niveau sinds 2001. Dat belooft de Miljoenennota. Toch is niemand helemaal tevreden. De voornaamste klacht uit de technologie-hoek is dat er weinig visionair met de toekomst wordt omgegaan.

Neutrino-experiment ProtoDune ziet eerste deeltjessporen

wo, 19/09/2018 - 12:14
ProtoDune, een kubus gevuld met 565 kubieke meter vloeibaar argon die het prototype vormt voor een toekomstige reuzendetector voor neutrino’s in de VS, heeft zojuist op Cern in Genève zijn eerste deeltjessporen vastgelegd. Aan het proefproject is twee jaar gebouwd, onder meer door het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) in Nederland. Het vullen van het experiment met argon nam deze zomer acht weken in beslag.

De mens moet echt nieuwe skills gaan leren

wo, 19/09/2018 - 08:40
Over zeven jaar zullen robots meer taken uitvoeren dan mensen. Dat voorspelt het World Economic Forum op basis van gesprekken met directeuren van aangesloten firma's. In 2025 is volgens de organisatie 52% van al het werk in handen van programmeerbare machines. Nu wordt nog zo'n 29% uitgevoerd door robots.

Ruud Koornstra op de WoTS: “De energietransitie gaat ons geld opleveren”

wo, 19/09/2018 - 08:09
Meteen op de eerste dag van de WoTS, om 10 uur ’s morgens, spreekt nationale energiecommissaris Ruud Koornstra over de kansen van een energiepositieve bedrijfsvoering. Met zijn energieke stijl zal Koornstra de bezoeker in een uur de inspiratie voor een duurzame werkwijze geven.

Opening kookbuis biedt industrie precieze metingen voor fabrieken

ma, 17/09/2018 - 09:02
Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven presenteren 18 september een 9 meter-lange kookbuis. De constructie maakt het mogelijk om op ware schaal onderzoek te doen naar het gedrag van de combinatie van stoom en heet water die samen door een pijp stromen, iets wat in veel industriële opstellingen wordt gebruikt. De kookbuis is voornamelijk vernieuwend door zijn schaal en optische toegankelijkheid.

‘Het bijna perfecte materiaal voor onderzoek naar kwantumeffecten’

ma, 17/09/2018 - 08:51
Onderzoekers uit Delft, Eindhoven en Twente hebben zeer goed gedefinieerde nanodraadjes ontwikkeld waarmee je individuele elektronen kunt invangen in een kwantumdot en waarin tegelijkertijd supergeleiding kan plaatsvinden. Een goed hulpmiddel op weg naar de kwantumcomputer.

NL studenten winnen wereldkampioenschap met hightech ligfiets

ma, 17/09/2018 - 08:23
Wielrenster Lieke de Cock heeft het wereldkampioenschap snelfietsen gewonnen door met 120 km/u door de Nevadawoestijn in Amerika te fietsen. Dit deed ze in een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam.

Een robot als een fruitvliegje (video)

vr, 14/09/2018 - 21:39
Zijn prestaties zijn haast onnavolgbaar en toch is hij vrij eenvoudig te maken. De vleugels gaan 17 keer per seconde op en neer. Hiermee genereren ze de nodige lift waardoor hij in de lucht kan blijven. Met kleine aanpassingen van de vleugelbewegingen kan de robot worden bestuurd. Het besturingsmechanisme is zeer effectief, net als bij fruitvliegjes. Hij kan daardoor niet alleen zweven en alle richtingen uit vliegen, maar hij is ook nog eens uiterst wendbaar.

IJzerpoeder: schone, alternatieve brandstof voor industrie die van het gas af moet (video)

vr, 14/09/2018 - 21:12
Studenten van de TU Eindhoven werken aan een duurzame technologie die een oplossing kan zijn voor industriële gasgebruikers: ijzerverbranding. IJzerpoeder is namelijk een prima brandstof, zonder CO2-uitstoot, met volledig hergebruik van het restproduct. En er zijn hoge temperaturen haalbaar, wat voor veel industrieën belangrijk is. De Eindhovense studenten bouwden een proof-of-concept-installatie, die zowel warmte als elektriciteit genereert.

Snellere en minder warme computers dankzij roest

vr, 14/09/2018 - 21:02
Het hoofdbestanddeel van roest is een goedkoop en veelbelovend materiaal om snellere ICT-toepassingen mogelijk te maken terwijl daarbij minder warmte vrijkomt. Dit blijkt uit een combinatie van experimenteel en theoretisch onderzoek van natuurkundigen van de Johannes Gutenberg Universität Mainz in Duitsland, de Norwegian University of Science and Technology (NTNU) en Rembert Duine en Scott Bender van de Universiteit Utrecht.

Betere zonvoorspellingen helpen netbeheerders

do, 13/09/2018 - 12:14
Steeds meer mensen hebben zonnepanelen op hun dak liggen. De netwerken waar al die opgewekte energie op terechtkomt, zijn daar eigenlijk helemaal niet voor ontworpen. Beheerders pogen de netwerken ‘slim’ te maken, om beter te kunnen anticiperen op de pieken en dalen in de stroomtoevoer. Maar nog slimmer is het als je precies weet wat er aan zonne-energie aan gaat komen.

Beter zonvoorspellingen helpen netbeheerders

do, 13/09/2018 - 12:14
Steeds meer mensen hebben zonnepanelen op hun dak liggen. De netwerken waar al die opgewekte energie op terechtkomt, zijn daar eigenlijk helemaal niet voor ontworpen. Beheerders pogen de netwerken ‘slim’ te maken, om beter te kunnen anticiperen op de pieken en dalen in de stroomtoevoer. Maar nog slimmer is het als je precies weet wat er aan zonne-energie aan gaat komen.

Blikveld van vernieuwde Westerbork Radiotelescoop 37 keer groter

do, 13/09/2018 - 08:59
Het blikveld van de Westerbork Synthese Radio Telescoop is 37 keer vergroot dankzij Apertif, een innovatief nieuw type ontvanger. Apertif, ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor radioastronomie (Astron), wordt op vandaag officieel geopend door Cees Bijl, gedeputeerde van de provincie Drenthe. Ook wordt het 50-jarige jubileum van de telescoop gevierd.

Al 10.000 metamorfoses op interactieve website De Metamorfose van Escher

do, 13/09/2018 - 08:03
Vanavond zendt de NTR in Het Uur van de Wolf een documentaire uit over Nederlands beroemdste graficus: M.C. Escher – Het oneindige zoeken. Naar aanleiding van deze documentaire van Robin Lutz lanceerde NTR eerder dit jaar de interactieve website De metamorfose Van Escher, die de bezoeker in staat stelt de het werk en leven van Escher van heel dichtbij te ontdekken en beleven. Nooit eerder was Eschers werk zó gedetailleerd online te bekijken.

Radiozender Veilig Werken van start

wo, 12/09/2018 - 15:38
Onlangs startte het samenwerkingsverband voor werkgevers en medewerkers in de installatie- en isolatiebranches (II Mens & Werk) een Radiozender Veilig Werken.

Pagina's