Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 1 uur 19 min geleden

Kun je spintronische circuits maken van niet-magnetisch materiaal?

4 uur 36 min geleden
De gebruikelijke magnetische spintronische materialen worden beïnvloed door elektromagnetische velden, waardoor de spinstroom kan worden verstoord. Daarom zijn niet-magnetische materialen die bestand zijn tegen dit soort velden een aantrekkelijk alternatief. Onderzoekers van de TU/e en Uv hebben nu een nieuwe theorie ontwikkeld over spintransport in niet-magnetisch materiaal. Deze theorie kan bijdragen aan het ontwerp en de ontwikkeling van nieuwe materialen voor spintronische applicaties.

De kracht van collageen

5 uur 25 min geleden
Collageen is de lijm die ons lichaam bij elkaar houdt. Het zit in onze huid, botten, spieren, kraakbeen, gewrichtsbanden, haren, nagels – kortom, in bijna elk weefsel. Collageeneiwitten vormen op sommige plekken netwerken die heel rekbaar zijn. Maar waarom die netwerken zo elastisch zijn, was tot nu toe nog onduidelijk. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat het aantal ‘kruispunten’ een belangrijke rol speelt. De nieuwe inzichten kunnen leiden tot betere tissue engineering. Het is daarnaast van belang voor het ontwerpen en creëren van nieuwe biomaterialen.

TU/D berekent exitstrategie corona

5 uur 34 min geleden
TU/D-hoogleraar Piet Van Mieghem onderzoekt normaal gesproken complexe netwerken die interacties beschrijven, zoals het internet of het brein. Maar sinds kort gebruikt hij zijn kennis tegen corona. Op verzoek van het RIVM probeert hij het verloop van het virus te voorspellen en werkt hij aan een exit-strategie.

‘Wolkenkrabbers’ maken foto-elektrochemische cellen minder efficiënt

6 uur 38 min geleden
Hoe kun je zorgen dat foto-elektrochemische cellen zonlicht efficiënter omzetten in waterstof? Met de software van stedenbouwers natuurlijk! Hoge uitsteeksels op het celoppervlak werpen namelijk schaduw over andere celdelen, net als wolkenkrabbers in een druk stadscentrum.

Je auto laden aan de lantarenpaal

8 uur 22 min geleden
Elektrische auto’s maken een duidelijke opmars, maar het laden is nog niet overal eenvoudig – en zeker niet altijd fraai. Siemens heeft nu een manier ontwikkeld om bestaande lantarenpalen uit te breiden met een laadfunctie. Goed voor het straatbeeld, snel en efficiënt.

Wat importeert Nederland vooral uit China?

9 uur 3 min geleden
Hightech is verreweg het belangrijkste importproduct uit China. De totale invoer hiervan bedroeg 15,2 miljard euro in 2019. Hierna volgt de import van machines en onderdelen (9,9 miljard euro). Naar aanleiding van de Corona-uitbraak publiceerde CBS onlangs een factsheet met cijfers over de Nederlandse goederenhandel met China.

Van lichte landbouwmachines tot poreuze elektrodes: 14x subsidie

9 uur 21 min geleden
Membranen die stikstofcomponenten uit meststromen kunnen halen, nanokristallen voor zonnecellen in ramen, en ionen verwijderen uit industriële stromen. Dat zijn drie van de veertien Llift-projecten die dit jaar nog van start gaan. In totaal is er circa 4 miljoen euro beschikbaar voor deze samenwerkingen tussen onderzoek en bedrijfsleven.

Gratis webinar ‘Bedrijfscontinuïteitsmanagement in tijden van Corona’

14 uur 39 min geleden
NEN houdt 16 april om 11:00 uur een gratis webinar over Bedrijfscontinuïteitsmanagement (BCM) en Crisismanagement (CM). Door het coronavirus worden organisaties van allerlei pluimage en grootte over de gehele wereld getroffen. Dat vraagt om crisismanagement, maatregelen om bedrijfsactiviteiten zo veel als mogelijk te continueren. En het zo goed mogelijk inschatten van de risico’s om juiste beslissingen te nemen en te zoeken naar kansen en nieuwe mogelijkheden om klanten te bedienen.

Sprong voorwaarts voor fotonica: silicium zendt licht uit

wo, 08/04/2020 - 17:00
Al tientallen jaren geldt het als de Heilige Graal in de micro-elektronica-industrie: silicium dat licht uitzendt. Het oplossen van deze puzzel zou een revolutie voor de computerindustrie betekenen, want chips worden hiermee sneller dan ooit. Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven zijn daar nu in geslaagd.

Hoe kristallen van tin-perovskiet zonnecellen groeien

wo, 08/04/2020 - 11:52
Op lood gebaseerd perovskiet is een veelbelovend materiaal voor het maken van zonnepanelen. Het zet licht zeer efficiënt om in stroom maar heeft ook enkele nadelen: de meest efficiënte materialen zijn niet erg stabiel, en lood is nogal giftig. RUG-onderzoekers zoeken daarom naar loodvrije perovskieten. Twee factoren die de efficiëntie van die alternatieven beïnvloeden zijn hun vermogen om dunne films te vormen en de structuur van het materiaal. Daarom is het belangrijk te onderzoeken hoe loodvrije perovskietkristallen zich vormen en hoe de kristalstructuur de werking van zonnecellen beïnvloedt.

Europees toptalent AI- en Machine learning-onderzoek naar Nijmegen

wo, 08/04/2020 - 11:37
Het European Laboratory for Learning and Intelligent Systems (Ellis) opent verschillende nieuwe units, waaronder eentje aan de Radboud Universiteit. Binnen de unit wordt de komende jaren onderzoek gedaan naar machine learning en andere onderwerpen gerelateerd aan kunstmatige intelligentie. Het doel is om Europees toptalent in het vakgebied bij elkaar te brengen.

Online 3DExperience Lab verbindt ontwerpers en makers tegen corona

wo, 08/04/2020 - 11:24
Ontwerpers, ingenieurs en fabrikanten kunnen een cruciale rol spelen bij de bestrijding van de Covid-19-pandemie. Momenteel zijn er wereldwijd veel initiatieven, maar er is weinig coördinatie tussen teams. Dassault Systèmes heeft een online platform in het leven geroepen om collectieve intelligentie te gebruiken om tijdens de pandemie snelle oplossingen te vinden, kwalificeren, ontwerpen, engineeren en produceren.

Start- en scale-ups in nood door corona

di, 07/04/2020 - 15:24
Start- en scale-ups luiden de noodklok over de gevolgen van het coronavirus. 80% van de bedrijven verwacht door de crisis in financiële moeilijkheden te komen, zo blijkt uit onderzoek van Techleap.nl onder 400 beginnende bedrijven.

1,1 miljoen banen Europese auto-industrie op het spel door Corona

di, 07/04/2020 - 14:31
In Europese autosector staan momenteel 1,1 miljoen banen in de op het spel door de coronacrisis. Hierbij gaat het alleen om medewerkers die rechtsreeks in dienst zijn van de automobielindustrie. De impact op de bredere keten is dus veel groter.

Machines doorlopend optimaliseren zonder productieverlies

di, 07/04/2020 - 14:09
Het Smart Industry Fieldlab High Tech Software Cluster (HTSC) start een onderzoeksproject om het mogelijk te maken om machines in productie continu te verbeteren door geverifieerde en gevalideerde software-updates. ‘De beste softwaretechnologieën op het gebied van low-code, digital twinning, machine-data en artificial intelligence zullen op unieke wijze aan elkaar worden gekoppeld’, aldus de leden.

Lieve, dappere Nederlander...

di, 07/04/2020 - 13:44
Techniek Nederland is een reclameactie gestart om te zorgen dat hun achterban werk houdt ondanks de social distancing. Onder de noemer ‘Lieve, dappere Nederlander…’ worden we via de publieke zenders en BNR verleid om toch de deur open te doen voor de vakman.

Gratis Competentie Quickscan voor technici

di, 07/04/2020 - 13:23
ROVC biedt sinds 31 maart gratis een Competentie Quickscan aan, waarin een persoonlijk ontwikkelplan voor technici wordt opgesteld. Daarnaast stelt de technisch opleider gratis online introductielessen beschikbaar.

3D geprint zuurstofmasker verandert standaardapparatuur in beademingstoestellen (video)

di, 07/04/2020 - 12:57
3D-printbedrijf Materialise heeft een apparaat ontwikkeld dat standaardapparatuur die in de meeste ziekenhuizen beschikbaar is, omzet in een beademingsmasker. Met deze geassembleerde maskers kunnen artsen de tijd verkorten die een patiënt aan een mechanisch beademingstoestel hangt, wat helpt om de druk op IC - en op leveranciers van beademingstoestellen - te verminderen.

Hoe Tesla beademingsapparaten bouwt van auto-onderdelen (video)

ma, 06/04/2020 - 13:58
Tesla’s bouwt momenteel geen auto’s vanwege het coronavirus, maar het gebruikt zijn tijd, ruimte en onderdelen om beademingsapparaten te maken. Nu heeft het bedrijf een YouTube-video uitgebracht met een prototype gebouwd met EV-onderdelen, waaronder het display en het infotainmentsysteem van de Model 3.

Magnetische dataopslag op chip presteert beter op ‘nette’ grensvlakken

ma, 06/04/2020 - 12:02
Magnetische data-opslag, maar dan zonder de bewegende onderdelen van een harddisk of een tape: er wordt veel van verwacht en voorzichtig verschijnen de eerste producten op de markt. Toch lijkt de technologie nog te lijden aan een soort 'geheugenverlies' dat alleen te verklaren is met goede rekenmodellen voor het grensvlak tussen twee materialen. Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben dit voor het eerst gedaan en laten zien welke invloed de temperatuur heeft, en de orde - of juist wanorde -, op het grensvlak.

Pagina's