Abonneren op feed Engineers online Engineers online
Nieuws
Bijgewerkt: 1 uur 18 min geleden

Van CO2 naar methaan op de kracht van de zon

wo, 24/04/2019 - 14:21
TNO en de Universiteit Hasselt (België) zijn er in geslaagd om CO2 bij lage temperatuur en met alleen zonlicht als energiebron om te zetten naar methaan. Zo wordt een ongewenst afvalproduct duurzaam omgezet naar een bruikbare brandstof.

Uitvoeren elektronische projecten in Nederland niet makkelijker

wo, 24/04/2019 - 14:20
Elektronische projecten zijn niet makkelijker uit te voeren dan 5 tot 10 jaar geleden, zo blijkt uit onderzoek van reichelt elektronik onder 150 professionals in softwaredesign, engineering, ontwikkeling, programmeren, IT en inkoop. En dat ondanks de ruimere keus aan onderdelen en online communities en gidsen.

Nederlanders starten watervrije textielfabriek in Vietnam (video)

wo, 24/04/2019 - 13:38
De textielvervenindustrie is de op een na grootste vervuiler van drinkwater. Fabrieken lozen de chemicaliën die zij gebruiken bij het verven van hun stoffen vaak in open water. Met 's werelds eerste water- en procesvrije textielverffabriek in Vietnam zet CleanDye een enorme stap richting duurzaamheid.

Eerste vuilniswagens op waterstof rijden in Groningen en Brabant

wo, 24/04/2019 - 12:42
De eerste vuilniswagens op waterstof zijn operationeel. Het gaat om de eerste waterstofvoertuigen in Europa die een kenteken kregen en die in de normale dienstregeling van de afvalinzameling gaan meedraaien.

‘Investeerdersrisico belemmert de energietransitie’

wo, 24/04/2019 - 12:22
Met de huidige marktregels is het behoorlijk risicovol om in groene energie te investeren, en dat staat de strijd tegen klimaatverandering in de weg. Dat schrijft milieuwetenschapper Oscar Kraan van de universiteit in Leiden in zijn proefschrift.

Autonome Robotti biedt ecologie een helpende hand (video)

wo, 24/04/2019 - 12:10
Op de proefvelden van Wageningen University & Research rijdt sinds kort een autonome robot van het Deense bedrijf Agrointelli. De AgroIntelli Robotti is een hoog technisch autonoom platform die ecologische processen ondersteunt en zo een brug vormt tussen technologie en ecologie.

Waarom bliksem vaak meermaals inslaat op dezelfde plek (video)

wo, 24/04/2019 - 11:04
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, slaat bliksem vaak meerdere malen op dezelfde plek in. De reden waarom een bliksemkanaal wordt ‘hergebruikt’, is tot nu toe echter onopgehelderd. Recentelijk heeft een onderzoeksteam de ontwikkeling van bliksemflitsen in ongekend detail bestudeerd met de Lofar radiotelescoop. Hun werk laat zien dat de negatieve lading van een onweerswolk niet in 1 enkele flits ontladen wordt, maar dat een deel ervan kort wordt opgeslagen langs het plasmakanaal nabij breekpunten. Dit gebeurt in nooit eerder beschreven structuren, door de onderzoekers ‘naalden’ genoemd. Door deze naalden kan een negatieve lading resulteren in een herhaaldelijke ontlading op de aardbodem.

Electric Superbike Twente ontwikkelt 3D-geprinte koelschil

wo, 24/04/2019 - 10:02
Electric Superbike Twente heeft samen met K3D een van de eerste 3D-geprinte metalen componenten voor de race-industrie ontwikkeld. Het gaat om de koelschil, die ervoor moet zorgen dat de gloednieuwe elektromotor op ideale temperatuur opereert.

Gaan zeep en zonlicht het energieprobleem oplossen? (video)

wo, 24/04/2019 - 09:57
Een internationaal consortium van wetenschappers komt met een unieke oplossing voor het energieprobleem. Door fotosynthese na te bootsen hopen ze duurzame brandstoffen te maken uit zonlicht, water en CO2. Hun geheim? “Zeepbellen”, zegt Leidse chemicus Sylvestre Bonnet, die deel uitmaakt van het consortium.

Nevat viert 40-jarig bestaan

wo, 24/04/2019 - 07:20
Nevat, de brancheorganisatie van toeleveranciers in de maakindustrie, bestaat 40 jaar. Op 19 april 1979 is Nevat in een Utrechts café op een bierviltje uitgedacht. Toen met de ambitie om de toeleveringsindustrie te bevorderen door het organiseren van evenementen en congressen. Nu, 40 jaar later, heeft het haar eigen professionaliseringsprogramma, een uitgebreide evenementenkalender en werkt ze samen met verschillende ketenpartners.

Zoutwaterbatterij laadt op in enkele seconden (video)

do, 18/04/2019 - 14:54
Aan het Imperial College in Londen is een batterij ontworpen die alleen gebruikt maakt van zout water en polymeren om energie op te wekken. Het apparaat is snel, goedkoop en duurzaam, maar wel een beetje groot.

Een energiegenerator voor de lichte bries (video)

do, 18/04/2019 - 14:13
Het Amerikaanse leger heeft een generator uitgevonden die energie opwekt uit een lichte bries. Het systeem werkt al bij een windsnelheid van 14 kilometer per uur. Techlink, dat het systeem wereldkundig maakt, zoekt nog iemand die het op de markt wil brengen.

Is de Afsluitdijk straks klaar voor een superstorm? (video)

do, 18/04/2019 - 11:37
De komende jaren wordt de Afsluitdijk versterkt. De 32 km lange dijk, die eigenlijk een dam is, wordt onder meer voorzien van een nieuwe bekleding aan Waddenzeezijde. Maar voordat het zover is, wordt eerst getest of de nieuwe bekleding een superstorm van eens in de 10.000 jaar kan weerstaan.

Nederland als ‘kwantumhoofdstad van de wereld’

do, 18/04/2019 - 11:12
Nederlandse universiteiten en kennisinstellingen hebben een leidende positie in de wereldwijde ontwikkeling van kwantum-hardware en -software en de bijbehorende algoritmen en toepassingen. Deze positie wil Nederland uitbouwen. De spelers in het Nederlandse kwantum-ecosysteem willen Nederland omvormen tot ‘kwantumhoofdstad van de wereld’. Deze ambitie krijgt vorm in de Nationale Agenda Quantumtechnologie.

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

do, 18/04/2019 - 11:09
TNO, Obeo en Altran gaan samenwerken aan oplossingen voor de complexiteit van high tech systemen. Het menselijk brein kan deze volgens hen namelijk eigenlijk niet meer overzien.

1 miljard euro voor maakindustrie in EU

do, 18/04/2019 - 10:52
Het is nog onder voorbehoud van de goedkeuring door de Europese Unie, maar dat lijkt een kwestie van een hamerstuk. Het Europese Vanguard project zal in 2020 en 2021 een bedrag van één miljard euro vrijmaken om te gaan investeren in minimaal 35 Europese industriële maakregio’s.

Grote jongens tegenover transformerende start ups in #Transparency House

do, 18/04/2019 - 10:37
Het Nationaal Duurzaamheid Instituut zet midden in Den Haag het zero waste en circulair ingerichte #Transparency House neer. Hier daagt het bedrijven, overheden, politici en consumenten uit direct het gesprek met elkaar aan te gaan en oplossingen te creëren voor de problemen in relatie tot duurzaam ondernemen/ duurzaam (in)kopen. Het gehele event wordt online gestreamd door mediapartners zoals New Business radio, en BNR (podcast).

‘Binnen 10 jaar kan iedereen elektrisch vliegen in de stad’

wo, 17/04/2019 - 14:02
Het Koninklijk NLR en Pal-V hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend dat de gezamenlijke ambitie beschrijft om binnen 10 jaar een elektrisch aangedreven voertuig te realiseren waarmee men autonoom kan vliegen.

SpaceX verliest booster Falcon Heavy aan de zee (video)

wo, 17/04/2019 - 13:56
Elon Musk is helaas weer een deel van een lanceerinstallatie van de Falcon Heavy kwijt. Na een lancering op 11 april landden beide zijboosters en de middelste booster succesvol. Door de ruige zee is de middelste core echter alsnog verloren gegaan.

Vrouwen houden zwarte lijst bij van botte techinvesteerders

wo, 17/04/2019 - 11:28
Onder vrouwelijke oprichters van start-ups circuleert een lijst met fout gedrag van mannelijke investeerders. De meldingen op de lijst variëren van aversie tegen zwangere ondernemers tot 'metoo'-achtige ervaringen, zoals handtastelijkheid tijdens een zakelijk gesprek.

Pagina's